Armáda dostane méně obrněných transportérů

Praha - Vojsko nejspíše dostane méně obrněných Pandurů, než bylo původním záměrem. Snížení počtu transportérů je jednou z variant pro vyřešení zpoždění, které dodávka z Rakouska nabrala. Zádrhel v zakázce za více než dvacet miliard se dotkne i českých firem.

Firma Steyr již sedmnáct přislíbených vozidel vyrobila, v současnosti jsou umístěna ve vídeňském sídle společnosti. Až do konce února budou specialisté firmy řešit 24 problémů, které odhalily české kontrolní zkoušky. „Dříve než předáme vozidla k novým zkouškám, musíme všechny systémy otestovat sami. Teď budou Vánoce, proto to ještě nějakou dobu potrvá,“ komentoval zpoždění Stefan Szücs, projektový manažer programu Pandur.

Zbrojovka slíbila, že česká strana bude moci s opakovanou prověrkou transportérů začít nejpozději 1. března, pak ještě čekají prototypy další zkoušky. Náčelník armádního štábu Vlastimil Picek dodává: „Pokud budou splněny provozní a kontrolní požadavky, tak tyto vojenské zkoušky začnou v průběhu měsíce května.“

Projekt má v tuto chvíli osmiměsíční skluz, původně měla armáda začít Pandury zkoušet už letos v červnu. Právníci ministerstva obrany analyzují možnosti, jestli smlouva se Steyrem nabízí možnost změnit objednávku. Modifikace by případně spočívala ve snížení počtu nebo použití jiných typů vozidel. Lutz Kampmann, viceprezident oddělení vozidel společnosti General Dynamics, pod kterou Steyr patří, sice uvedl, že se k firmě donesly informace o úvahách české armády, nicméně oficiálně se na ně nikdo neobrátil.

I částečné odstoupení od kontraktu by přineslo problémy českým firmám, které se mají podílet na výrobě zbývajících vozidel. Podle společnosti Steyr čeští subdodavatelé investovali do výroby prvních sedmnácti transportérů již více než 300 milionů korun. Mezi firmy, které se obávají znehodnocení investic, negativního dopadu na podnik a následného masového propouštění, patří i Vojenské opravárenské podniky v Novém Jičíně a ve Šternberku.

Kontrakt na nákup transportérů podepsal bývalý ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU). Česká objednávka obrněných transportérů Pandur je nejen největší v historii české armády, ale právě tak jí patří označení nejdražší zahraniční kontrakt jejich výrobce, rakouské zbrojovky Steyr.