Čtyři Češky obviněny z organizování sítě luxusních prostitutek

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili čtyři Češky z kuplířství. Ženy prý byly součástí skupiny, která provozovala celosvětovou síť luxusních prostitutek. V čele organizace stála čtyřiačtyřicetiletá Rakušanka, známá jako organizátorka mezinárodních soutěží krásy. Pro tuto síť získala na 150 žen. ČTK to řekla mluvčí útvaru Blanka Kosinová. Podle středečního vyjádření rakouské policie je jedna ze zadržených Češek hlavní "spolupracovnicí" organizátorky sítě. Obviněným hrozí až osmileté tresty.

Na rozsáhlé akci podle Kosinové spolupracovali policisté Rakouska, Francie, Německa, Maďarska, Litvy a Slovenska.

Podle rakouské policie byla většina dívek podvedena a vylákána do ciziny pod falešnými záminkami. Tam pak byly prodávány pasákům nebo přímo „doručovány“ bohatým zákazníkům.

Hlavní pachatelka zneužívala jejich naivity nebo obtížné sociální situace. Cílem organizace bylo získávat mladé, vzdělané a atraktivní dívky pod záminkou účasti na soutěžích krásy pro exkluzivní prostituci, při níž prominentní zákazníci platili za dívku denně až 10.000 eur (260.000 korun). Tato takzvaná eskortní služba fungovala po celém světě.

Rakouská policie vedla proti této ženě vyšetřování již od března, zadržela ji pak 15. listopadu. Současně byla zadržena v Praze i její hlavní spolupachatelka. V rámci zásahu proti této organizaci bylo již v srpnu v Nice a Cannes ve Francii zadrženo také deset pasáků, osm prostitutek a několik zákazníků.