Švejnara nominují senátoři ze všech frakcí vyjma ODS a KSČM

Praha - Prezidentskou kandidaturu profesora Jana Švejnara podepsalo potřebných deset senátorů ze všech frakcí vyjma ODS a KSČM. Jejich úplný seznam chce Švejnar zveřejnit na páteční tiskové konferenci, kde má oznámit i další záměry ohledně své kandidatury.

Pod Švejnarovu kandidaturu se podepsali zástupci klubů ČSSD, KDU-ČSL, Klubu otevřené demokracie a klubu SNK. Jde o uskupení, která spolu se Stranou zelených o Švejnarově nominaci vyjednávala. Svůj podpis pod nominací potvrdila například předsedkyně klubu ČSSD Alena Gajdůšková.

Kromě ní na seznamu figurují i podpisy šéfů obou nejmenších senátorských klubů, tedy Soni Paukrtové (za Stranu pro otevřenou společnost) a Josefa Novotného (SNK ED). Z lidoveckých senátorů návrh podepsali dva, a to místopředseda horní komory Petr Pithart a místopředseda klubu Josef Vaculík, uvedl dnes server Aktuálně.cz. Nominaci podle něj podepsali také Jaromír Štětina (za Stranu zelených), Richard Sequens (za US-DEU) a Jiří Zlatuška (za LiRA), všichni z Klubu otevřené demokracie. Zbývající dva podpisy patří sociálním demokratům.

Švejnar se již setkal se všemi poslaneckými i senátorskými kluby vyjma ODS, která už i oficiálně navrhla znovuzvolení Václava Klause prezidentem republiky. Současný prezident zatím navštívil jen lidovecké poslance.

Švejnar i Klaus mají u lidovců své příznivce; KDU-ČSL se proto zřejmě nesjednotí na tom, komu z nich dají hlasy její zákonodárci při únorové volbě hlavy státu. Rozhodnuti nejsou ani komunisté. Jasnější je situace u sociálních demokratů. Předseda ČSSD Jiří Paroubek chce své straně navrhnout podporu Švejnarovy kandidatury.

Vydáno pod