Dnes budou zahájena česko-americká jednání o umístění radaru v ČR

Praha - Čeští a američtí představitelé právě dnes v Praze zasednou k jednání o případném umístění radarové stanice na českém území. Předmětem vyjednávání bude podle prvního náměstka Martina Bartáka i obsah smlouvy o pobytu vojsk na našem území. Náměstek Barták se ve studiu Dobrého rána zmínil požadavky, s nimiž česká strana na jednání přichází: „Budeme vyžadovat, aby veškeré údaje o statutu pobytu cizích vojsk na našem území odpovídaly našim zákonům, našim požadavkům a požadavkům našich občanů.“

Mezi oblasti, o nichž se bude diskutovat, bude patřit i to, jaké jurisdikci by v případě dohody podléhali američtí vojáci. Česká strana chce podle Martina Bartáka, aby na území mimo základnu Američané podléhali české soudní moci, uvnitř základny by měla mít vliv i americká jurisdikce.

Česká strana by chtěla ovlivňovat i ostrahu celého objektu, samozřejmě s americkou účastí: „My chceme, abychom měli plnou kontrolu i nad provozem celé základny, a to nejen ve smyslu osob a techniky, ale i pokud jde o činnost celé základny. Budeme požadovat, abychom byli online napojeni na jednom či dvou místech na provoz radaru jako takového,“ doplnil konkrétní požadavky české strany náměstek Barták.

Veškeré náklady na výstavbu a provoz ponese americká strana. Česká strana bude základnu zásobovat, za což budou Američané platit. Případná otázka nájmu, který by Američané měli platit za umístění základny, bude rovněž otázkou vyjednávání s americkou stranou.

Vláda slibuje obcím, v jejichž blízkosti by mohl radar vyrůst, investice do dosud zanedbávané infrastruktury. A to bez ohledu na to, jak nakonec jednání se Spojenými státy dopadnou. Někteří starostové odmítají radar a priori, jiní žádají alespoň jeho posunutí více do vnitrozemí vojenského prostoru.