Severa prý nespáchal trestný čin při úniku Kubiceho zprávy

Praha - Podle Městského státního zastupitelství v Praze lidovecký poslanec Pavel Severa nespáchal v kauze úniku Kubiceho zprávy trestný čin. Severa byl podezřelý, že loni před volbami vynesl ze sněmovny utajovanou zprávu ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho o prorůstání zločinu do státní správy a politiky. Mohl se tak dopustit ohrožení utajované informace z nedbalosti.

„Státní zástupkyně po zhodnocení důkazů došla k závěru, že koaliční poslanec P.S. svým jednáním nespáchal trestný čin. Případ dnes odevzdala Národnímu bezpečnostnímu úřadu, aby posoudil, zda se zmíněný poslanec nedopustil přestupku,“ řekla ČTK mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Poslance chtěl policejní komisař obvinit už v červenci, kdy dospěl k závěru, že lidovecký politik zprávu vynesl. Státní zástupce ale tento krok zastavil dřív, než do sněmovny putovala žádost, aby poslance zbavila imunity.

Vyšetřovatel musel spis doplnit a městské státní zastupitelství následně předložilo kauzu nadřízenému vrchnímu státnímu zastupitelství. To po skončení dohledové prověrky případ vrátilo městskému zastupitelství s doporučením, aby policie vyšetřování doplnila o další kroky.

Poslanec již dříve obvinění z úniku označil za absurdní. Severu podle některých médií usvědčoval z předání zprávy novinářům znalecký posudek a konkrétně porovnání rukou psaných poznámek. Znalec srovnal jednotlivé výtisky Kubiceho zprávy rozdané poslancům s fotografiemi, které se loni 29. května krátce po skončení sněmovního jednání objevily na internetových stránkách Českého rozhlasu.

V souvislosti s kauzou Kubice byl začátkem října potrestán ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který za umožnění úniku části údajů ze zprávy dostal od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) pokutu 9000 korun. Langer pokutu zaplatil, ale nesouhlasí s ní. V době, kdy se sněmovní výbor Kubiceho zprávou zabýval, prý odešel na několik minut na toaletu a zprávu nechal na stole. Přítomní lidé tak podle něj mohli zkopírovat jen jednu stránku z materiálu. Do médií po jednání výboru unikly desítky stránek z Kubiceho zprávy, podle NBÚ ale Langer umožnil únik informací právě jen z jedné strany.

S podobným trestem tak nyní může skončit i Severa. Podle Zenklové není proti odevzdání věci NBÚ žádný opravný prostředek.

Případ souvisí s informacemi ze zprávy ÚOOZ, kterou Kubice předložil loni v květnu na zasedání sněmovního branného výboru, čtyři dny před volbami do Poslanecké sněmovny. Přestože část jednání poslanců byla uzavřená, dokumenty v režimu utajení unikly do médií. Sociální demokraté to tehdy označili za zneužití policie k politickému boji.

Šéf ÚOOZ ve sněmovně řekl, že tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Uvedl, že organizovaný zločin prorostl do státní správy, což prý potvrzují právě utajované dokumenty ÚOOZ. ČSSD tvrdí, že ji únik Kubiceho zprávy ve volbách poškodil. Socialisté od té doby o ÚOOZ hovořili jako o politické policii ODS. Útvar nařčení odmítá a za nesmysl ho označují i občanští demokraté.

Společně s Kubicem byli tehdy na jednání výboru i další členové vedení ÚOOZ Hynek Vlas a Jaroslav Hruška. Inspekce ministra vnitra chtěla původně Kubiceho, Vlase a Hrušku obvinit ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Žalobce ale v prosinci loňského roku rozhodl, že je trestně stíhat nebude.

Věc tehdy převzal náměstek policejního prezidenta František Snopek, který Kubiceho mohl kázeňsky potrestat. Snopek shledal v postupu Kubiceho i jeho dvou podřízených nedostatky, které mu vytkl. Kázeňské řízení ale zastavil, protože podle něj nešlo kázeňský přestupek.