V Újezdu u Brna otevřou silničáři nový most, skončí objížďka

Újezd u Brna - V Újezdu u Brna otevřou v pondělí silničáři nový most přes řeku Litavu. Lidem z Brněnska tak po více než čtvrt roce skončí objíždění uzavřené silnice v Újezdu přes Hostěrádky-Rešov a Šaratice. Nový most stál skoro 25 milionů korun, 20 milionů chtějí silničáři získat z fondů Evropské unie, řekl ředitel správy a údržby silnic v kraji Jan Zouhar.

Starý most přes Litavu z roku 1860 byl ve špatném stavu a nemohla na něj vjet auta těžší než 3,5 tuny. Nový most nákladní auta unese, je také dvojnásobně široký.

Most v Újezdu je jednou z prvních staveb na silnicích, které chtějí správci jihomoravských komunikací platit z evropských peněz. Další takovou stavbou je například silnice v Lednici na Břeclavsku nebo přestavba dvou mostů přes řeku Jihlavu v Ivančicích na Brněnsku. Pro jih Moravy a Vysočinu je v regionálním operačním programu na silnice téměř miliarda korun.

Díky všem evropským dotačním programům by se na jihomoravských silnicích druhé a třetí třídy mělo v příštích letech prostavět pět miliard korun. Silnice v kraji by ale potřebovaly v příštích několika letech 15 miliard korun, aby se dostaly do stavu, který silničáři považují za vyhovující. V Jihomoravském kraji je téměř 4500 kilometrů silnic a dálnic. Kraj, který spravuje silnice druhé a třetí třídy, má na starost 87 procent z této vzdálenosti. Nutnou opravu by potřebovala asi pětina úseků.