České dráhy se několik dní potýkaly se zpožděním svých vlaků

Praha - Vlaky, které v posledních dnech odjížděly z Prahy, a vlaky, které jezdí na hlavních tratích Českých drah, nabíraly v posledních dnech nemalá zpoždění. Na vině jsou stavební práce a výluky v hlavním městě. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly se dá situace shrnout velmi jednoduše - příliš mnoho vlaků na příliš málo kolejí kvůli výlukám.

Mluvčí Kubala podotýká, že České dráhy už mají situaci pod kontrolou, protože se posílily lokomotivní čety a zálohy. „Pokud přijede z Polska zpožděný rychlík a jeho lokomotiva se musí otočit na vnitrostátní vlak a nestíhne to, máme v záloze připravenou další lokomotivu.“

Ovšem ani dnes všechny vlaky nepřijížděly na nádraží včas. Třeba v Pardubicích měly mezinárodní rychlíky i vnitrostátní linky zpoždění až několik desítek minut.

Stát jako akcionář Českých drah uvažuje o možnosti udělení pokut. „Zvažujeme, že pokud by se síť nestabilizovala, tak přijmeme vůči Českým drahám sankční opatření,“ vysvětluje postoj ministerstva dopravy náměstek ministra Petr Šlegr a ke smluvním podmínkám dodává: „Vlaky, které jsou zpožděny více než 60 minut, nemusíme uhradit, ale beru to jako naprosto krajní řešení.“

Podobně mluví i zástupci krajů. Ostatně Olomoucký kraj už letos drahám za zpoždění sankce naúčtoval a inspiraci si odtud vzali i v Pardubickém kraji. „Budeme uplatňovat penále na ty spoje, které překročí zpoždění 15 minut při výjezdu ze stanice, a na ty, které překročí 30 minut na příjezdu do stanice. Na těchto zpožděních budeme hradit Českým drahám jen 75 procent stanovené částky,“ varuje radní Pardubického kraje Ivo Toman.