ÚHKT získal prestižní mezinárodní ocenění

Praha - Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT)získal prestižní americké ocenění kvality Joint Comission International (JCI) jako třetí zařízení v Česku. ÚHKT převzal uznání v podobě akreditačních listin za vynikající klinickou péči a dostatečně chráněná práva pacientů. Ze stanoviska akreditační komise ale vyplývá, že pokud ministr zdravotnictví Tomáš Julínek spojí ÚHKT s Všeobecnou fakultní nemocnicí, akreditace zanikne.

Oceněn byl po Ústřední vojenské nemocnici a Nemocnici Na Homolce, a jako 232. na celém světě. Jako první v Česku obdržel také zlatou pečeť bezpečnosti pacientů. „JCI akreditace pro nás znamená maximální možné ocenění kvality naší práce, poskytujeme svým pacientům kvalitní a bezpečnou péči podle světově uznávaných měřítek,“ řekl Michal Doběrný, lékařský náměstek Nemocnice Na Homolce.

Dnešního předání dokumentů se účastnil velvyslanec USA Richard Graber s manželkou. Připomněl, že k získání akreditace jsou potřebné skvělé schopnosti vedení ústavu i vynikající práce zaměstnanců. „V osobním nasazení a zápalu jste příkladem ostatním,“ řekl ke shromážděným zaměstnancům.

Certifikát převzali společně současný ředitel ústavu profesor Jan Dyr a jeho předchůdce profesor Pavel Klener. Pro získání titulu JCI musela nemocnice splnit 1500 akreditačních standardů a podstandardů, k tomu musela naplnit pět mezinárodních bezpečnostních cílů.

Proti spojení ÚHKT s nemocnicí protestují pacienti i zaměstnanci. Pod peticí za záchranu ústavu je přes 5000 podpisů. V půli listopadu uspořádali před ministerstvem zdravotnictví demonstraci. Se spojením nesouhlasí ani odvolaný ředitel Pavel Klener: „Byla by škoda, kdyby tříleté úsilí a finanční prostředky, které jsme na to vynaložili, byly znehodnoceny.“ Ministerstvo zdravotnictví ale slibuje, že ústavu akreditace po sloučení s Všeobecnou fakultní nemocnicí zůstane. Jedná už o tom s americkou komisí. „Je důležité, aby byl zachován provoz a celek tak jak byl certifikován. Pak s převedením té certifikace na nový subjekt nejsou velké problémy,“ uvedl Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví.