Lidovci nepodpořili Švejnara ani Klause

Praha - Postoj KDU-ČSL k únorové volbě prezidenta zůstává nejednoznačný a je možné, že nakonec strana nechá svým poslancům a senátorům volnou ruku. Celostátní konference KDU-ČSL, na níž dnes mnozí zákonodárci chyběli, nepřijala žádné definitivní usnesení. Předseda Jiří Čunek připustil, že příznivci Václava Klause i Jana Švejnara jsou mezi členy i zákonodárci KDU-ČSL rozděleni zhruba půl na půl.

Čunek míní, že nemá cenu vyjadřovat někomu podporu, aby nakonec lidovci v tajné volbě hlasovali jinak. „Jestli se nedokážeme shodnout, tak určitě nebudeme hrát komedii,“ prohlásil předseda KDU-ČSL. Pokud budou lidovci toho názoru, že se kvůli volbě prezidenta musí sejít celostátní konference znovu, může se tak podle Čunka stát v lednu mezi sjezdy, přičemž doporučení může vydat i předsednictvo či celostátní výbor.

Čunek rovněž uvedl, že jedním z důvodů, proč se lidovci nedokázali shodnout na společném postoji, je fakt, že Klaus ještě nebyl u lidoveckých senátorů. Vzápětí však dodal, že zatímco Klause znají lidovci fakticky od roku 1990, chtějí si nechat čas a více poznat Švejnara.

Celostátní konference také podle očekávání rozhodla, že dubnový sjezd zůstane programový, a nezmění se tedy na volební. Čunek připomněl, že to byl on, kdo chtěl prosadit mimořádné volby vedení. V hektické době předcházející jeho listopadové rezignaci na vládní funkce chtěl zjistit, jakou má ve straně podporu. Většina strany ale podle něj viděla riziko v tom, že by se musely do jara znovu volit všechny orgány počínaje místními organizacemi, což by se dalo asi těžko zvládnout.

Protiargumentem bylo i to, že se na podzim příštího roku konají krajské a senátní volby, a lidovcům by tak zbylo méně času na jejich přípravu. „Sjezd bude programový, programové otázky nebyly sjezdem řešeny už deset let,“ shrnul Čunek.