ČSSD podpořila Švejnarovu kandidaturu na prezidenta

Praha - Sociální demokraté podpořili prezidentskou kandidaturu ekonoma Jana Švejnara. Rozhodl o tom ústřední výkonný výbor nejsilnější opoziční strany, řekl novinářům šéf ČSSD Jiří Paroubek. Pětapadesátiletý Švejnar se příští rok v únoru utká v boji o Hrad se současným prezidentem Václavem Klausem. Klaus je kandidátem ODS a pro volbu hlavy státu zůstává favoritem.

Ústřední výkonný výbor podobně jako páteční předsednictvo zároveň vyzvalo socialistické zákonodárce, aby odmítli podporu Klause a hlasovali pro Švejnara, uvedl Paroubek. Usnesení podpořila podle něho drtivá většina členů výboru. Ze zhruba 130 lidí se čtyři zdrželi hlasování, dodal.

Jediným zákonodárcem z těchto čtyř nehlasujících pro Švejnara byl podle informací ČTK poslanec a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Při prezidentské volbě ale Švejnar zřejmě jeho hlas dostane. „Podpořím kandidáta, kterého bude podporovat ČSSD,“ řekl Škromach novinářům.

Vůbec nehlasovala poslankyně Anna Čurdová. „Mám určité pochyby, které se těžko popisují,“ řekla. Švejnar, který na zasedání vystoupil, ji prý nepřesvědčil o svém sociálním cítění. „Neznamená to, že nebudu respektovat stanovisko strany,“ zdůraznila Čurdová, podle níž je Švejnar menším zlem než Klaus.

Švejnar pokládá dnešní rozhodnutí ČSSD za výrazný první krok ke své kandidatuře. Soudí, že přispěje k jeho vítězství v prezidentské volbě. „Je to podpora, kterou jsem ani nečekal,“ řekl novinářům Švejnar.

Podle Paroubka není kandidátem ČSSD, ale společným kandidátem i dalších politických formací. „Že tento kandidát nebude mít ve všem stejné názory se sociální demokracií nebo s kteroukoli z těch politických formací, je zřejmé,“ uvedl Paroubek. ČSSD se podle něho se Švejnarem shodne například v řadě věcí ohledně kritiky vládní reformy veřejných financí a drtivou většinou i v zahraniční politice. „Kromě toho prezident republiky nedělá každodenní politiku,“ dodal šéf socialistů.

Svou kandidaturu Švejnar oznámil v pátek. Jeho nominaci podepsalo deset senátorů různých politických uskupení kromě občanských demokratů a komunistů. Už z dřívějška má podporu Strany zelených a většiny členů senátních klubů SNK a Klubu otevřené demokracie.

Také komunisté jednali o prezidentských kandidátech dnes a uvedli, že podpoří nestranického uchazeče, Švejnarovo jméno nepadlo. „KSČM potřebuje dostatek času, aby se rozhodla,“ podotkl k tomu Švejnar. Věří, že se komunisté nakonec rozhodnou pro něho jako pro „menší zlo“. Švejnar připustil, že ideové rozdíly mezi ním a komunisty existují.

Lidovci jsou rozděleni i po pátečním jednání celostátní konference zhruba půl na půl. Klaus se opírá o podporu ODS, která má ve dvousetčlenné sněmovně 81 poslanců a v horní parlamentní komoře dokonce nadpoloviční většinu senátorů.
Sociální demokraté vyjádřili Švejnarovu podporu již před několika týdny, ale podmíněně. Původně uváděli, že s konečným verdiktem vyčkají na postoj dalších uskupení, zejména KSČM.

Pokud by byl zvolen do čela státu, hodlá Švejnar hájit národní zájmy a současně prosazovat proevropský postoj. Slíbil, že povede otevřený a trvalý dialog s politickou reprezentací i občanskou společností. Získání funkce hlavy státu však bude pro profesora ekonomie na Michiganské univerzitě obtížné. Politologové soudí, že jeho šance nejsou vysoké.