Komunisté chtějí na Hrad nestraníka

Praha - Komunisté chtějí prosazovat nestranického prezidentského kandidáta. Předseda KSČM Vojtěch Filip to řekl dnes na zasedání ústředního stranického výboru. Zároveň ale ve svém úvodním projevu nevyslovil názor na kandidaturu ekonoma Jana Švejnara. Postoj komunistů proto zůstává nadále nejasný. Vlastního stranického kandidáta však podle Filipa nominovat nebudou.

Filip uvedl, že KSČM si před prezidentskou volbou nemusí nechat radit. Kromě toho kritizoval činnost koaličního kabinetu. Podle něj se prohlubuje krize vládnutí. Doplnil, že KSČM nesouhlasí s tím, aby srbská provincie Kosovo získala nezávislost. „Jsme proti uznání samostatnosti. Kosovo je druhý Mnichov (1938) v Evropě,“ řekl Filip.

Švejnar v pátek oficiálně oznámil, že se bude ucházet o nejvyšší funkci ve státě. Jeho nominaci podepsalo deset senátorů různých politických uskupení kromě občanských demokratů, jejichž favoritem je dosavadní prezident Václav Klaus, a komunistů.

Sociální demokraté na dnešním zasedání ústředního výkonného výboru zřejmě Švejnarovu kandidaturu schválí. Postoj KDU-ČSL zůstává nejednoznačný. Lidovci dosud nepodpořili Švejnara ani Klause a je možné, že nakonec strana nechá svým poslancům a senátorům volnou ruku.

Vydáno pod