Z přerovského letiště odletělo na 50 vojáků do Iráku

Bochoř (Přerovsko) - Zhruba pět desítek vojáků odletělo z přerovského letiště do Iráku. Další je budou následovat v rotacích. Jsou součástí téměř stočlenného kontingentu, který bude posledním větším vojenským uskupením Česka v Iráku. V irácké Basře by měli mimo jiné mít na starosti ostrahu mezinárodní základny. Již však od června příštího roku má být v zemi jen 20 českých vojáků, kteří se budou podílet na výcviku tamní armády.

„Myslím, že příprava proběhla v rámci možností, které máme. Jsme připraveni na vše, s čím jsme počítali, co by nás mohlo potkat. Budeme mít čas i na místě něco docvičit,“ řekl velitel 4. kontingentu Jiří Hrazdil.

Na situace, které je mohou potkat, se vojáci připravovali v uplynulých dnech ve vojenském prostoru Libavá. Nacvičovali zde například možný střet se sebevražednými atentátníky, přepadení základny či únos vojáka.
V Basře, kam vojáci míří, jsou podle velitele nyní stabilní bezpečnostní podmínky. Vojáky čeká i docela podstatná změna klimatu. V Iráku se totiž nyní teploty pohybují přes den mezi 20 až 25 stupni.

Vojáci, kteří dnes do Iráku odletěli, nepřišli doma ani o klasické Vánoce. Se svými nejbližšími je ale oslavili o týden dříve. „Už jsme je oslavili, vše je vyřízeno,“ podotkl s úsměvem velitel kontingentu. Na zahraniční misi však dnes odletěli i s klasickým vánočním stromečkem. Na Štědrý den si v zahraničí chystají udělat i tradiční Vánoce s vánočními dárky.

Jádro 4. kontingentu tvoří vojáci 73. tankového praporu z Přáslavic, které doplňují podle specializace vojáci z dalších útvarů a zařízení armády. Součástí kontingentu jsou také čtyři psovodi se psy. Více než polovina z vojáků již má zkušenosti ze zahraničních misí.

Česká vláda navrhla snížit český kontingent v Iráku nedávno. Zároveň ale rozšířila misi v Afghánistánu z dosavadních asi 200 na 415 vojáků.

O stažení vojáků z Iráku rozhodly i další okolní státy. Slovensko stáhlo svou ženijní jednotku z Iráku letos v únoru, Polsko hodlá stáhnout svých 900 vojáků příští rok. Z mezinárodních sil, které v Iráku pod vedením USA působí od roku 2003, již stáhly své vojáky podle dostupných údajů dvě desítky zemí. Naposledy, na konci července, Dánsko, které v zemi ponechalo jen obsluhu čtyř vrtulníků.

Čeští vojáci při odletu do Iráku.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod