KSČM se zatím nerozhodla, zda chce na Hradě Švejnara nebo Klause

Praha - KSČM se zatím nerozhodla, zda podpoří kandidaturu ekonoma Jana Švejnara na prezidentský úřad. Předseda strany Vojtěch Filip to řekl během zasedání ústředního stranického výboru. Komunisté totiž chtějí zkoumat, zda Švejnar i dosavadní prezident Václav Klaus plní pět podmínek, které si pro podporu kandidáta stanovili.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše ve stranické diskusi převažovala dvě stanoviska. Komunisté mimo jiné chtějí zabránit zvolení Klause v prvním kole volby. Zároveň však podle Dolejše nemohou v současnosti vyslovit podporu Švejnarovi. „Otázka našich pěti podmínek je stále ještě otevřena,“ podotkl Dolejš.

Mezi kritéria komunistů pro volbu prezidenta mimo jiné patří rovný přístup k politickým stranám, který zahrnuje především „nediskriminaci KSČM“. „Myslím si, že pan Švejnar splňuje tuto podmínku,“ řekl Filip. Podle něj do jisté míry splňoval tento bod Klaus. „Až na ty události, které se odehrály po volbách v roce 2006,“ doplnil.

KSČM chce také znát názor kandidátů na případné vybudování radarové základny USA. Podle něj se však v tomto bodě názor komunistů, který je ostře proti, od obou kandidátů liší. Komunisté také budou posuzovat stanoviska Švejnara i Klause k zákonu o referendu nebo k reformě veřejných financí. Domnívají se, že by příští prezident měl „dbát na identitu ČR v rámci Evropské unie a mezinárodních společenství“.

Již ráno Filip uvedl, že KSČM bude prosazovat nestranického kandidáta, a že vlastního nominovat nebude. Švejnar se však naděje na podporu komunistů zatím nevzdal. Věří, že i komunisté uznají, že by byl lepším prezidentem než Klaus. Na zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD, kde obdržel oficiální podporu, uvedl, že příliš nechápe, že někteří sociální demokraté ho mohou považovat vůči Klausovi za menší zlo. Pochopitelné je to podle něho u KSČM. „Tam si to myslet mohou, proto váhají,“ řekl Švejnar.

Zájem o nejvyšší funkci ve státě Švejnar oficiálně oznámil v pátek. Jeho nominaci podepsalo deset senátorů různých politických uskupení kromě občanských demokratů, jejichž favoritem je Klaus, a komunistů. Postoj KDU-ČSL zůstává nejednoznačný. Lidovci dosud nepodpořili Švejnara ani Klause a je možné, že nakonec strana nechá svým poslancům a senátorům volnou ruku.