Česko chce pořádat víc vrcholných sportovních akcí

Praha - Česko se chce prosadit jako organizátor prestižních sportovních událostí vrcholného kalibru. Nejnověji se mu povedlo získat světový šampionát v basketbalu – bude tu na podzim 2010. Nakolik se přání prorazit a uspět v ostré konkurenci zkušených pořadatelů splní, naznačí už o rok dřív i mistrovství lyžařů klasiků. To je ale v poslední době stíhané potížemi.

Svým projektem na pořádání mistrovství světa basketbalistek porazila Česká republika Austrálii nebo Francii. Podle Miloše Pražáka, generálního sekretáře České basketbalové federace, hrají důležitou roli v úspěšné kandidatuře na pořádání šampionátu dobré výsledky české košíkové i naše dobré organizátorské schopnosti. Turnaj, který budou za tři roky hostit nejspíš Brno a Ostrava je pro Českou republiku podle odborníků velkým úspěchem.

Česko má v pořádání sportovních akcí velké ambice. Jisté je například mistrovství světa v lyžování v roce 2009, i když jeho organizaci komplikují personální spory a a protahující se stavba areálu. Další velký šampionát, mistrovství světa ve florbalu, proběhne už příští rok v Ostravě. O pořádání velkých soutěží usiluje i český fotbal.

„V první řadě je mistrovství Evropy mládeže do 19 let, které se bude konat v roce 2008. Tato akce je potvrzená, pořadatelem je UEFA a ČMFS,“ řekl Rudolf Baťa z Českomoravského fotbalového svazu. V plánu je i mistrovství Evropy, které bychom mohli pořádat společně se Slovenskem v roce 2016.

Česká republika se tak v poslední době mění ve sportovní stát, alespoň co se ambic a vizí týče. Pořádání významných sportovních akcí nám podle odborníků může pomoct i v naší kandidatuře na olympiádu. O případném pořádání her však rozhodne především vláda. Zatím se k projektu staví spíš skepticky.