Nečas naznačil, že důchodová reforma bude bez ohledu na ČSSD

Praha - Vládní koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených možná provede změny v podmínkách odchodu lidí do důchodu bez ohledu na opoziční ČSSD. Naznačil to v Nedělní partii televize Prima ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Současný důchodový systém by se podle něho mohl dostat do schodku kvůli inflaci už v roce 2010 a ne až o sedm let později, jak se očekávalo.

„Jakákoli vláda včetně této vlády i včetně mě osobně nemá jinou možnost než provést změny parametrických systémů. Budu to navrhovat ve vládě i ve vládní koalici,“ uvedl Nečas.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha možnost dohody stále existuje, s čímž souhlasil i Nečas. Podle Škromacha se prostor k dohodě otevře, když vládní koalice přehodnotí svůj program a nebude uvažovat o vyvedení části peněz ze základního důchodového systému do kapitálového spoření. „Bojíme se, že přistoupíme na parametrické změny, které jsou nepopulární, a vláda bez nás vyvede peníze,“ zdůraznil místopředseda ČSSD.

Podle něho by to byly desítky miliard korun, které by pak v základním systému chyběly na důchody už pro současné důchodce. Vláda neřekla a neumí říci, čím by výpadek nahradila, poznamenal Škromach.

Nečas ale uvedl, že změny v podmínkách pro odchod do důchodu by vypadaly stejně, ať by byla část peněz z průběžného systému do kapitálového připojištění vyvedena, nebo ne. „V žádném okamžiku by nebyla úvaha taková dělat něco bez konzultací a usilovné snahy dosáhnout shodu se sociální demokracií o základních parametrech důchodového systému,“ podotkl ministr.

Postoj ČSSD pokládá za populistické schovávání se před odpovědnosti. „Snaží se ji přehodit jen na jiné politické strany, protože změny budou nepopulární,“ dodal Nečas.

Možnou dohodu dnes upřednostnil prezidentský kandidát a ekonom Jan Švejnar. „Důchodová reforma je tak důležitá reforma, že by na ni měla být shoda napříč politickým spektrem,“ řekl Švejnar novinářům. Kompromisním řešením by podle ekonoma mohla být například možnost dřívějšího odchodu do důchodu pro ženy, které za svého života vychovaly nějaké dítě.

Diskuse o parametrických změnách v důchodovém systému trvají dlouhou dobu. Komise složená ze zástupců parlamentních stran se z 12 principů nedohodla na čtyřech klíčových - na prodloužení povinné doby pojištění z 25 na 35 let, na zvýšení důchodového věku na 65 let, na vyřazení studia z náhradních dob pojištění a na změně systému invalidních penzí.