Větší šanci v boji o Hrad má podle odborníků stále Klaus

Praha - Větší šance stát se hlavou státu má i po víkendu současný prezident Václav Klaus. Jeho protikandidát Jan Švejnar sice získal s konečnou platností opoziční ČSSD, komunisté ani lidovci se však dosud nerozhodli. Klaus může s největší pravděpodobností počítat s hlasy všech zákonodárců ODS. Protože mají občanští demokraté v Senátu většinu, jejich čestný předseda má patrně zajištěn postup do druhého kola volby.

Do druhého kola zřejmě postoupí i Švejnar. Komunisté naznačili, že jej v prvním kole podpoří ve sněmovně. Nechtějí, aby byl Klaus zvolen hned. Ekonomu Švejnarovi by k postupu hlasy socialistů, komunistů a zelených stačily. Politologové jsou opatrní v odhadech, jak bude únorová volba vypadat.

„Volba je ještě poměrně vzdálená, hodně udělá, co vyjednají vyjednavači. Možná se dočkáme velkého překvapení, to vůbec není vyloučeno,“ řekl politolog Tomáš Lebeda. Podle dalšího z odborníků Jana Outlého budou rozhodující jednání v klíčové době mezi prvním a druhým kolem volby.

Podle politologů je nyní favoritem Klaus. „Stojí za ním nejsilnější vládní strana, která může zákonodárcům jiných politických stran leccos nabídnout, což pochopitelně nejsilnější opoziční strana může podstatně hůř,“ poznamenal Lebeda. Očekává, že vyjednavači ODS budou vést jednání s poslanci jiných stran včetně KSČM a ČSSD v tom duchu, že budou nabízet protislužby.

Současný postoj komunistů a lidovců označují politologové za vyčkávací taktiku. Stojí prý za ním očekávání, co jim kdo za podporu některého z kandidátů nabídne. Větší roli než sami uchazeči budou hrát při vyjednávání podpory různé směnné obchody, soudí Lebeda.

Přitom u komunistů by měl mít podle expertů větší šance Švejnar. „Má výhodu, že neměl od začátku problém otevřeně jednat s KSČM,“ uvedl Outlý. Soudí, že Klaus z pohledu komunistů nepřispěl k jejich větší legitimitě. Pokud jde o ideologické nebo programové východisko, podle Lebedy je blíže komunistům Švejnar než Klaus. „V českém prostředí to nemusí být hlavní kritérium,“ dodal jedním dechem.

Sám Švejnar, který oficiálně oznámil svou kandidaturu v pátek, je přitom přesvědčen, že ve volbě vyhraje. Říká, že pro komunisty může představovat menší zlo než Klaus. Odborníci to glosují slovy, že hraje s kartami, které má.

Širší vedení socialistů Švejnara podpořilo navzdory tomu, že má jako liberál na mnohé věci odlišné názory. Podle zástupců ČSSD to ani jinak být nemůže, protože to není jejich kandidát, ale společný uchazeč několika politických formací. Pod jeho nominaci se podepsali senátoři ČSSD, KDU-ČSL, Klubu otevřené demokracie a klubu SNK.

Komunisté nadále zkoumají, nakolik oba kandidáti splňují pět kritérií, která si pro podporu někoho z nich stanovili. Patří k nim rovný přístup ke všem politickým stranám, názory na vybudování amerického radaru, vládní reformu veřejných financí a referendum.

Lidovci zůstávají rozdělení zhruba půl na půl a nic na tom nezměnila ani páteční celostátní stranická konference. Většinu nezískal ani návrh k podpoře Klause, ani návrh k podpoře Švejnara. Někteří členové KDU-ČSL, konkrétně ministr financí Miroslav Kalousek a místopředseda sněmovny Jan Kasal se netají tím, že budou volit Klause.

Politologové jsou opatrní v názorech na to, zda se neobjeví ještě nějaký jiný kandidát. Spíše to nepředpokládají, ale zcela vyloučit to nemohou. Pokud by se tak stalo, podle Lebedy by za tím stáli občanští demokraté. Byl by to prý tah, jak pomoci Klausovi, protože nový uchazeč by rozdělil zbývající strany na dva tábory.

Vydáno pod