Pošta chce na některých pobočkách prodávat léky

Praha - Česká pošta zvažuje, že začne provozovat vlastní lékárny. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny s tím, že jde o jednu z možností, jak komerčně lépe využít pobočkovou síť, pro niž státní firma v rámci nové pětileté strategie hledá širší využití.

 Plán na zřízení nových lékáren nepočítá s prodejem léků na všech poštách. „Byly by hlavně v místech, kde je špatná dopravní obslužnost a lidé se k lékům obtížně dostávají,“ řekl generální ředitel České pošty Karel Kratina.

„Zajímá nás oblast volně distribuovatelných léků,“ dodal. Dalším plánem pošty je doručování léků přímo zákazníkům. "Kdyby se
podařilo, že léky začnou být předepisovány na elektronický recept, tak bychom mohli dostat kopii receptu od lékaře, připravit zásilku pro zákazníka a pak mu ji doručit proti předložení jeho receptu. Abychom měli jistotu, že dostal, co měl," uvedl Kratina.

Plány managementu rozšířit poštovní služby také na doručování léků přitom nejsou zcela nové. Naposledy se objevily na konci loňského roku; tehdy však zároveň zaznívaly odmítavé názory, podle nichž doručování léků nedovoluje česká legislativa.

Za snahou rozvážet také jiný sortiment než dosud je podle Kratiny úmysl lépe využít stávající vozový park. „Zajímá nás například také distribuce knih,“ upřesnil.

Transformace pošty má zvýšit současný 17miliardový roční výnos o šest až deset miliard v roce 2012. Příští rok chce firma investovat do rozvoje 1,7 miliardy. V dalších čtyřech letech plánuje tuto úroveň držet, píšou HN.