Klaus má výhodnější výchozí pozici pro prezidentskou volbu

Praha – V současné době mají pouze dvě parlamentní strany své kandidáty na prezidentský úřad. Na jedné straně stojí současný prezident Václav Klaus, který má silnou podporu vládní ODS, proti němu bude kandidovat Jan Švejnar, za nímž stojí největší opoziční strana ČSSD. Politolog Tomáš Lebeda nicméně připouští, že není jisté, zda budou všichni sociální demokraté Jana Švejnara volit, protože nemusí být pro všechny přijatelný. Jisté hlasy má Švejnar od Strany zelených, neboť pro ně jsou názory Václava Klause nepřijatelné.

Komunisté a lidovci se zatím zdráhají říct nějaké konečné slovo. „Právě u KDU-ČSL je reálný předpoklad toho, že budou čekat na to, co jim jednotliví kandidáti či jejich emisaři nabídnou,“ komentoval přístup lidovců Lebeda s tím, že ve výhodě je v tuto chvíli právě Klaus, protože jeho ODS jako vládní strana má co nabídnout. Může se podle něj jednat o ústupky v programových či personálních záležitostech, případně o určitou shovívavost vůči situaci, která teď kolem lidovců panuje.

Jan Švejnar není typický sociálně demokratický kandidát, protože zastává liberální názory a postoje. Sociální demokraté za ním stojí zejména proto, že jejich kandidát by v tuto chvíli neměl žádnou šanci. Nicméně Lebeda připouští, že někteří sociální demokraté mohou myslet více dopředu a volit nyní Klause, neboť za pět let bude příznivější situace pro volbu typicky sociálně demokratického kandidáta. Václav Klaus by totiž již kandidovat nemohl a ODS nemá žádného dalšího silného kandidáta na Hrad.

Důvody, proč Klaus není příznivcem veřejné diskuse se Švejnarem, Lebeda chápe, protože by mu právě tato forma prezentace mohla uškodit. Klaus bude stavět na tom, že Švejnar je neznámá osoba na politické scéně a přichází ze zahraničí, a proto mu nechce dávat velké šance na medializaci, soudí Lebeda.

Vydáno pod