Mladík v Ostravě dostal 14 let za brutální vraždu babičky

Ostrava - Na 14 let do vězení poslal dnes ostravský soud osmnáctiletého Matěje Juchelku za brutální vraždu své pětašedesátileté babičky. Drastickým způsobem ji letos na jaře ubodal. Znalci pak na těle oběti napočítali 39 ran. Motivem vrahova jednání byly peníze. Do bytu babičky v Ostravě-Hrabůvce přišel krást, aby lup mohl vzápětí naházet do výherních automatů.

Juchelka před soudem nevypovídal. Přiznal se ale policistům ještě v autě, když ho po zatčení vezli k výslechu. „Soud postupoval spravedlivě. Trest ale mohl být o rok kratší,“ řekla novinářům advokátka odsouzeného. Mladík si ponechal lhůtu na rozmyšlenou stejně jako státní zástupkyně. „Vražda byla opravdu drastická. I v tom, že se jednalo o vlastní babičku, se kterou měl obžalovaný normální rodinné vztahy,“ řekla.

Podle žalobkyně Juchelka nepřišel do bytu příbuzné, kam se dostal pomocí duplikátu, krást poprvé. V osudný den se ani nesnažil svou přítomnost skrýt. Rozsvěcoval světla a byt prohledával déle než hodinu a nakonec přišel i do ložnice, kde nedoslýchavá žena spala. Babička se ale najednou probudila. Juchelka tvrdí, že dostal strach a vzal nůž, který ležel na stole. „Strašně křičela a já jsem byl úplně nepříčetný, chtěl jsem to ukončit, ať už je ticho a ať se netrápí, tak jsem pořád bodal dál,“ tvrdil Juchelka.

Po vraždě se ale zachoval chladnokrevně. V bytě zůstal asi další dvě hodiny a dál hledal peníze. Nakonec neukradl nic. Nenašel totiž číselnou kombinaci k trezoru, kde peníze byly schované. Mezi tím se ještě převlékl do nalezených tepláků a rifle potřísněné krví pak vyhodil do popelnice.

Druhý den se choval, jako by se nic nestalo. Když rodiče odešli do práce a mladší bratr do školy, dokonce si pustil horor nazvaný Boj o přežití. O něco později jej přišli zatknout policisté. Juchelkova matka, dcera zavražděné babičky, se po tragédii zhroutila a skončila v péči psychiatrů.