MO bude s firmou Steyr o transportérech znovu jednat v úterý

Praha - Představitelé ministerstva obrany budou podle důvěryhodných zdrojů ČTK v úterý opět jednat se zástupci rakouské firmy Steyr o osudu zrušeného nákupu transportérů Pandur pro českou armádu. Od více než dvacetimiliardové zakázky česká vláda ustoupila kvůli tomu, že Steyr podle ministerstva obrany neplnil závazky vyplývající ze smlouvy - nestihl transportéry dodat včas. Stroje při kontrolních zkouškách nevyhověly ve 24 z 93 smluvních bodů.

Úvodní kolo rozhovorů se uskutečnilo minulý týden. V čele české delegace stál náměstek ministryně obrany Martin Barták. Podle něj se obě strany na úvod seznámily se svými stanovisky s tím, že budou v rozhovorech pokračovat. Rakouská zbrojovka Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge (SSF) se však podle všeho nehodlá zakázky na 199 transportérů snadno vzdát. Rakouská média naznačují, že přijít o kontrakt za více než 20 miliard korun by mohlo znamenat konec firmy.

Podle nedávných informací pražského zpravodaje rakouského deníku Die Presse Hanse-Jörga Schmidta důvody k vypovězení smlouvy se Steyrem jsou spíše záminkou. Opoždění dodávek transportérů mělo být způsobeno především tím, že česká strana přicházela se stále novými požadavky na jejich vybavení.

Podle něj pravděpodobnější než nová dohoda s rakouskou firmou je to, že čeští vyjednávači v čele s Bartákem budou chtít ze smlouvy skutečně jednostranně vystoupit a velký kontrakt rozdělit na menší. Tyto jednotlivé zakázky by pak byly přiděleny různým zbrojařským firmám. Problém je pouze v tom, jak obejít evropské kontrolní mechanismy, napsal Die Presse.

Kontrakt na nákup transportérů podepsal bývalý ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) loni po volbách, při nichž se jeho strana nedostala do parlamentu. Tendr na nákup transportérů vyhlásilo ministerstvo na jaře roku 2005.

Do konce ledna 2008 má vláda dostat od ministerstva obrany analýzu dalšího postupu. Původně měla společnost Steyr prvních 17 transportérů Pandur předat české armádě do konce listopadu, dodávka se však zpozdila. Vláda nedávno na tajném zasedání rozhodla, že Česko od smlouvy ustoupí, a ministryně obrany Vlasta Parkanová později tuto informaci zveřejnila.

Vydáno pod