Podle průzkumu vadí mladým lidem Romové

Praha – Negativní vztah k Romům má většina žáků a žákyň učilišť, středních škol a gymnázií v Česku. Osmdesát procent z nich si myslí, že problémy Romů souvisejí s "malou přizpůsobivostí". Téměř polovina míní, že by pro ně stát měl zřizovat speciální školy. Třetina by je vykázala mimo Česko. Naopak kladně vnímají postižené, černochy, seniory nebo Západoevropany. Průzkum zveřejnila společnost Člověk v tísni. Zapojilo se do něj skoro sedmnáct stovek studentů.

Více než třem čtvrtinám dotázaných vadí drogově závislí, vězni a prostitutky. Sedm z deseti mladých negativně vnímá bezdomovce. Čtyři z deseti žáků mají negativní vztah k Východoevropanům, muslimům, Vietnamcům i nezaměstnaným. Třetina mladých nemá ráda homosexuály, dvacet procent se negativně staví k lesbičkám. Asi pětině vadí věřící lidé.

„Výsledky jsou, když nebudu panikařit, minimálně alarmující nebo zneklidňující. Projevily se tendence ke xenofobii, rasismu i diskriminaci kvůli věku. Mladí nemají dost informací. Chybí jim osobní zkušenost. Většinu informací získávají z médií,“ uvedla Michaela Bernardová z agentury NMS, která výzkum provedla.

Výzkum se týkal i toho, k jakým menšinám mají žáci pozitivní vztah. K Romům ho má 14 procent dotázaných, k Vietnamcům 42 %, k černochům 70 %, k fyzicky postiženým a seniorům 80 % a k mentálně postiženým 75 %. Lesbičky a gaye pozitivně vnímá asi polovina mladých.

Tolerantnější k jinakosti byly dívky. Roli sehrálo ale i to, že o problémech diskutují. Chlapci se spoléhali více na informace z médií. Tolerance rostla s náročností školy. Nejméně vstřícní byli žáci a žákyně z učilišť, nejvíce z gymnázií.

Podobný výzkum byl proveden už před pěti lety. Od té doby se postoje žáků zlepšily jen mírně. Nejvíce se k lepšímu proměnil vztah k seniorům. Podle ministryně pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové (SZ) výzkum prokázal, že se situace menšin v ČR zlepšuje jen pomalu. Podle ní by měl stát usilovat o to, aby zajistil všem rovné šance a pomohl znevýhodněným jejich „handicap“ odbourat.