Dítěti, které bylo nalezeno v kontejneru, se daří dobře

Praha - Dítě, které ve čtvrtek v pražské čtvrti Spořilov našel bezdomovec odložené v kontejneru, je ve stabilizovaném stavu a není ohroženo na životě. V dnešním Dobrém ránu to řekl primář Novorozeneckého oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice Jan Janota.

Chlapeček byl od čtvrtka v kritickém stavu kvůli těžkému podchlazení a lékaři mu dávali minimální šance na přežití. Světová lékařská organizace totiž označuje za těžké podchlazení už 30 stupňů Celsia. Chlapec, kterému začali v nemocnici říkat Čtvrtek, měl teplotu pouhých 25 stupňů, navíc měl ještě pupeční šňůru. Matka ho tedy musela odložit jen několik hodin po porodu. Kromě tržné rány na hlavě a pohmožděnin na nohách byl ale v pořádku.

Podle Janoty neexistuje ani literatura, která by popisovala, jak v takovýchto situacích, kdy je dítě těžce podchlazeno, postupovat. Zda bude mít Čtvrtek následkem podchlazení komplikace s dalším vývojem, ukážou podle primáře až další dny a týdny.

Mnoho lidí chce už nyní chlapečka adoptovat nebo alespoň finančně pomoci. Právníci, sociální pracovnice a nemocnice začnou ale teprve dnes řešit, co s dítětem bude. Janota uvedl, že pokud bude chlapcův dynamicky se lepšící zdravotní stav pokračovat i nadále, mohl by být z nemocnice propuštěn během následujících čtrnácti dní.

K dítěti by měly být dnes po rozhodnutí vedení Thomayerovy nemocnice vpuštěny i televizní kamery, protože případ patří k nejsledovanějším v zemi.