Nedovolené telefonování vězňů mají řešit detekční systémy

Praha - Nedovolené telefonování vězňů mají v budoucnu vyřešit detekční systémy, které nahradí původně zamýšlené rušičky mobilů. Detekční systémy mají být nejdříve instalovány ve věznicích s nejpřísnějším režimem, tedy se zvýšenou ostrahou. V první fázi budou umístěny do věznic Valdice, Mírov a Plzeň. Na dnešní tiskové konferenci to novinářům řekl generální ředitel vězeňské služby (VS) Luděk Kula. Výběrové řízení na detekční systémy má být v roce 2008.

„Ve věznicích se zvýšenou ostrahou, popřípadě s ostrahou, se instalují zařízení na detekci mobilních telefonů. Veškeré kroky k instalaci detekčního systému budou neprodleně zahájeny na začátku roku 2008. Dospěli jsme k závěru, že by plošné rušení bylo příliš riskantní, a vězeňská služba již nechce riskovat jakýkoliv neúspěch v této oblasti,“ řekl dnes Kula.

Hlavním důvodem, proč VS zavrhla rušičky a přiklonila se k detektorům, je prý doporučení odborné komise, která se řešením problému nepovoleného telefonování vězňů zabývala od letošního léta.

Podle generálního ředitele VS je detekční systém ověřený a spolehlivý. Zároveň ovšem připustil, že má i svou nevýhodu: přístroj, který je zpravidla zabudovaný ve zdi nebo v podlaze, mohou totiž vězni odhalit a zničit. Na vybudování detekčního systému má VS v současnosti k dispozici asi 34 milionů korun.

Ve věznicích s mírnějším režimem se má telefonování vězňů naopak spíše uvolnit. V ústavech s nejmírnějším režimem, tedy s dohledem a dozorem, budou vězni moci volně používat telefonní automaty. „Vězni s nižšími tresty, kteří mají zpravidla venkovní pracoviště, se k mobilu dostanou kdykoliv. Nepovolíme jim mobilní telefony, ale povolíme jim telefonní automaty,“ vysvětlil Kula. Zároveň ale dodal, že hovory budou monitorovány a dva roky zálohovány pro případné potřeby policie.

Možnost telefonování se má rozšířit i ve věznicích s ostrahou. VS má ale zároveň častěji a důkladněji kontrolovat, zda vězni nemají nelegálně mobilní telefony. „Mobilní telefon se musí stát v rukou vězňů nepohodlným předmětem. V případě, že jej VS odhalí, půjde takový člověk do jiné kategorie (věznice), kde už volné telefonování nebude mít umožněno,“ dodal Kula.

Příslušníci VS nalezli nejvíce mobilních telefonů u vězňů za poslední čtyři roky v roce 2005. Tehdy zajistili 436 přístrojů. Následující rok se sice počet nalezených mobilů snížil na 160, letos bude ale číslo vyšší. K 3. prosinci zatím příslušníci VS nalezli u vězňů 216 mobilních telefonů. „Vypadá to, že to je mnoho, ale ujišťuji vás, že to tak mnoho není. Protože pokud vezmeme v úvahu, že máme 36 věznic, tak to vychází na šest mobilů na věznici za rok. Ve všech zemích okolo nás je to číslo zpravidla vyšší,“ doplnil Kula.

Detekční systémy na odhalování mobilních telefonů, které fungují již v současnosti ve vazebních věznicích, mají nahradit původně zamýšlené rušičky mobilů. Postup vězeňské služby při zadávání minulé zakázky na rušičky má do konce roku prověřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kvůli ní odstoupil první náměstek vězeňské služby Zdeněk Kreuzzieger. Policie kauzu vyšetřuje od ledna, dosud ale nevznesla žádné obvinění.

Poptávkové řízení původně vyhrála společnost pb mont ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích byla převedena do utajeného režimu, a vězeňská služba proto výběrové řízení nevypisovala.

Rušení v některých zařízeních nefungovalo, ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle byly rušičky odpojeny. V dalších pěti zařízeních vězeňská služba rušičky nepřevzala. Stát přitom už před rokem zlínské firmě vyplatil přes 18 milionů korun.

VS všechny smlouvy s pb mont vypověděla a podala na společnost žaloby. „Vše, co kdy pb mont udělal, bylo vypovězeno, předáno advokátní kanceláři a celá částka se v současnosti vymáhá soudně,“ uvedl dnes Kula.