Případ exministryně Součkové se opět dostane k soudu

Praha - Případ bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové se už potřetí dostane před Obvodní soud pro Prahu 2. Městský soud v Praze totiž opět zrušil jím vynesený osvobozující rozsudek a věc mu vrátil k projednání. Zároveň nařídil, aby se případem tentokrát zabýval jiný senát. Řekla to soudkyně Monika Křikavová.

Součková je obviněna kvůli smlouvě mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human. Obvodní soud v květnu už podruhé rozhodl, že se bývalá ministryně nedopustila žádné trestné činnosti, a Součkovou, které hrozily tři roky až deset let vězení, tak opět zprostil obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Státní zástupce se ale proti rozsudku okamžitě odvolal, a stejně jako v předchozích případech tak případ putoval k pražskému městskému soudu. Jeden rozdíl oproti dřívějším případům ale tentokrát nastal. O vině a nevině Součkové už nebude rozhodovat soudkyně Křikavová, která ji dvakrát osvobodila.

Žalobce postavil Součkovou před trestní senát kvůli údajně nevýhodné smlouvě, která slibovala Nováčkovi za zastupování státu deset milionů korun - které také dostal. Dalších deset milionů korun měl získat při vypovězení smlouvy. Kdyby Nováček za stát spor s Diag Human vyhrál, obdržel by podle smlouvy 170 milionů korun. Podle původní obžaloby chtěla Součková Nováčka úmyslně obohatit. Navíc ho prý v září 2003 nezákonně pověřila zastupováním státu bez výběrového řízení, přestože údajně byla ze zákona povinna předat případ k 1. červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Učinil tak až její nástupce na postu ministra zdravotnictví Jozef Kubinyi.

V době, kdy obžalovaná konala, nebylo vůbec zřejmé, jak má být ta situace řešena, zdůraznila při posledním soudu Křikavová s tím, že nikdo nevěděl, co s kauzou udělat. Součková byla ale podle ní první, kdo se snažil záležitost razantně řešit.

Podle rozhodnutí soudu je jakýkoli ministr v rukách odborného aparátu, který by mu měl připravit příslušné podklady. V tomto případě bylo prokázáno, že s kauzou Diag Human nechtěl mít nikdo nic společného, odborný aparát se tomu vyhýbal jako čert kříži, konstatovala Křikavová. Právní odbor ministerstva zdravotnictví byl tehdy podle ní ve stadiu pokročilého rozkladu.

Pokud by měla být trestně odpovědná Součková, obvinění by podle soudu patřilo i jejímu nástupci v ministerské funkci Kubinyimu. Udělal totéž, co Součková, poznamenala soudkyně. Kauzu Diag Human totiž podle ní nepředal ÚZSVM ihned. Nejdřív prý bez výběrového řízení najal advokáta, od kterého si nechal za statisíce korun zpracovat posudek právě ohledně toho, komu zastupování v kauze Diag Human náleží.

Součková, která po obvinění vystoupila z ČSSD, mluvila od počátku případu o politickém podtextu a o tom, že kdyby byla politicky loajální, asi by na ministerstvu zůstala. Tvrdila také, že část smlouvy s mnohamilionovými odměnami pro Nováčka je zfalšovaná.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se se státem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Z polistopadových vlád dosud stanuli před soudem tři jejich členové. Prvním byl sociálnědemokratický ministr financí Ivo Svoboda, který si ve vězení odpykává pětiletý trest za vytunelování mělnické firmy Liberta. Dalším je někdejší ministr informatiky Vladimír Mlynář, kterému letos prvoinstanční soud vyměřil 5,5 roku vězení v souvislosti se společností Testcom servis. Jeho rozsudek ale zrušil pražský vrchní soud, který Mlynáře v odvolacím jednání s konečnou platností zprostil obžaloby.

Vydáno pod