Magistrát zahájil správní řízení s Fondem ohrožených dětí

Praha - Pražský magistrát zahájil správní řízení s Fondem ohrožených dětí kvůli brněnskému Klokánku. Chce prověřit stížnost Stanislava Velického, jemuž brněnský Klokánek údajně brání vídat se s jeho dvěma dcerami. Pokud bude stížnost oprávněná a pochybení se ukáže jako závažné, fond by mohl v krajním případě přijít o licenci, sdělil dnes ČTK pražský radní Jiří Janeček (ODS).

„Podle informací, které v tuto chvíli máme, se jedná o velmi složitý problém,“ uvedl Janeček. Podle vedoucí Klokánku Ditty Pokorné dnes v zařízení byly na kontrole úřednice z Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Probraly si dokumenty, dlouho mluvily s dětmi a také s psycholožkou zařízení. O výsledcích kontroly nechtěla Pokorná mluvit, nemá prý dosud žádné písemné stanovisko, navíc výsledky prý není oprávněna zveřejňovat.

Velického dcery se do Klokánku dostaly v souvislosti s policejním vyšetřováním, zda je otec netýrá a nezneužívá. Policie případ odložila, dívky v zařízení zůstaly. Velický tvrdí, že děti netýral, na fond si už stěžoval na různých úřadech.

Jeho případem se zabýval i ombudsman Otakar Motejl. Upozornil, že styk rodičů s jejich dětmi, které jsou umístěny například v Klokánku, může zakázat jen soud, nikoli úřady. „Všechny tyto podklady nyní shromažďujeme, abychom mohli co nejobjektivněji rozhodnout,“ uvedl Janeček.

Pokorná však argumentuje, že děti se s otcem odmítají setkat. „Dokonce to vypověděly i soudnímu znalci a na zvukový záznam, který má k dispozici soud,“ uvedla. Děti se podle ní obávají i návratu do rodiny. „Ze strany otce šlo o patologické chování, které by se v rodině vyskytovat nemělo,“ popsala bez dalších podrobností.