První dotace z programu Životní prostředí obdrží žadatelé v lednu

Praha - Vicepremiér Martin Bursík (SZ) ve čtvrtek v Bruselu podepíše spolu se zástupci Evropské komise operační program Životní prostředí. Česko v jeho rámci může v příštích letech získat 150 miliard korun, peníze půjdou do výstavby čistíren odpadních vod a kanalizací, ochrany ovzduší, odpadů, odstraňování starých ekologických zátěží, ochrany krajiny a přírody a například i do vzdělávacích programů. O termínu podpisu dnes informoval Bursík. První peníze dostanou žadatelé v lednu.

Program bude spravovat Státní fond životního prostředí, který už v létě vyhlásil první vlnu přijímání žádostí, nyní běží druhá výzva. Na první vyhlášení zareagovali žadatelé podáním 688 projektů v celkové výši 23 miliard korun. Z toho 18,1 miliardy korun by mělo přijít z evropského fondu. Zhruba 70 procent žádostí poslaly fondu obce, dalších 14 procent žadatelů tvořili podnikatelé.

Náměstkyně ministra Rut Bízková dnes řekla, že o prvních dotacích rozhodne rada fondu na zasedání 23. ledna. „Následně rozhodnutí podepíše ministr a první peníze dostanou žadatelé,“ uvedla. Rada bude rozdělovat 20 miliard určených pro rok 2007.

Už před měsícem se čeští vyjednavači dohodli s Bruselem na podmínkách pro čerpání peněz na modernizaci a výstavbu čistíren odpadních vod. Komise odmítala investovat do projektů obcí, které v 90. letech uzavřely nevýhodné smlouvy s vodohospodářskými společnostmi. Dohoda nakonec počítá s úpravou smluv a odstupňováním výše dotací podle délky smluv. Provozovatelé žádající o dotace budou muset přistoupit na regulaci cen.

Česku se podle Bízkové nakonec nepovedlo vyjednat možnost evropské peníze použít i na tepelnou izolaci rodinných a bytových domů. Česko argumentovalo tím, že jde o příspěvek k ochraně ovzduší a energetickým úsporám. Komise podle Bízkové sice nakonec tyto argumenty uznala, pro přidělení dotací ale schází v evropské legislativě patřičný bod. Protože žádosti přicházejí i z dalších zemí, komise slíbila, že pravidla upraví do roku 2009. Program pak bude doplněn i o tuto možnost. Do té doby bude ministerstvo dotovat tepelné izolace z národních zdrojů.