Komise: SÚJB by měl zkoumat sváry primárního potrubí Temelína

České Budějovice - Česko-rakouská parlamentní komise k jaderné elektrárně Temelín vyzve Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), aby se společně s rakouskými experty zabýval otázkou svarů primárního potrubí prvního bloku Temelína. Její členové se na tom dnes dohodli na třetím společném jednání v Českých Budějovicích. Novinářům to řekl předseda české části komise, poslanec Jan Kasal. Rakouská politická strana Zelení však s celkovým výsledkem činnosti komise není spokojena a stahuje své zástupce z komise, napsala agentura APA.

Na údajné chyby ve svarech připojujících chladící okruh k reaktorové nádobě a v dokumentaci upozornilo v roce 2000 sdružení Greenpeace. Podalo dokonce trestní oznámení na neznámého pachatele, které šetřila policie. Analýzy materiálu ale podle SÚJB prokázaly, že kvalita svarů je v pořádku a spoje jsou pevné.

Další schůzka se uskuteční příští rok na jaře. Konat se má v Rakousku. Její konkrétní termín není zatím znám. Předcházet jí bude setkání expertů, kteří se budou zabývat těsností tlakové nádoby s reaktorem. Jejich dalším tématem bude bezpečnost systému vysokotlakého potrubí, kterým je vedena voda a pára. Předseda rakouské delegace Albrecht Konecny dnes vyzval protijaderné aktivisty z organizace Atomstopp, aby do konce společných rozhovorů upustili od blokád. Další blokáda se má konat již v úterý.

Dalším závěrem dnešního jednání je výměna informací o seismické aktivitě v regionu. „Budeme iniciovat vznik paralelních expertních skupin v Rakousku i České republice, které se budou problematice seismicity v okolí Temelína dlouhodobě věnovat a navzájem si vyměňovat informace. Komise už o této věci dál jednat nebude,“ uvedl Kasal.

Seismicita kolem Temelína je podle oborníků nízká. Širší okolí elektrárny už řadu let monitorují vědci z Masarykovy univerzity v Brně. Letos přístroje odhalily devět zemětřesení, většina měla ohnisko v Rakousku. Poslední významnější otřes zaregistrovaly měřící stanice koncem listopadu v Rakousku, asi 190 kilometrů od elektrárny. Obyvatelé jižních Čech jej jako většinu ostatních vůbec nepocítili.

Skupina řešila i právní postavení dohody z Melku. V ní se česká strana zavázala splnit některé podmínky při uvádění elektrárny do komerčního provozu. Podle Kasala se názory české strany nemění - nejde o mezinárodněprávně vymahatelnou smlouvu, ale o politickou dohodu. „Dál už o tom komise jednat nebude,“ dodal Kasal.

„Bylo nám jasné, že se neshodneme v právních otázkách. Považujeme za velice dobré, že komise bude ve své práci pokračovat, ačkoliv víme, že existují diference. Je pro nás důležité prohlášení české strany, že se dohodami cítí být zavázána,“ uvedl předseda rakouské delegace Konecny.

Závěry zkoumání svarů primárního potrubí prvního bloku Temelína by měla česko-rakouská parlamentní komise obdržet ještě před dalším setkáním. Předsedkyně SÚJB Dana Drábová dnes ČTK řekla, že její úřad bude s komisí rád spolupracovat. „Odpovědi jsou k dispozici,“ uvedla.

Oběma stranám se podařilo vyřešit rovněž část další sporné technické oblasti, a to kvalifikace bezpečnostních ventilů. Část se přesune ještě na jarní měsíce.

Rakouští Zelení jsou však nespokojeni s dosavadními výsledky práce meziparlamentní komise a oznámili, že z ní vystupují. „Pro ústřední bezpečnostní otázky nebylo nalezeno žádné řešení. Komise neuspěla, a Zelení nejsou ochotni se na této frašce dále podílet. Nevidí žádný smysl, aby byli nadále součástí komise,“ řekla podle APA mluvčí pro životní prostředí Ruperta Lichteneckerová.

Před oznámením o odchodu z komise se obě zástupkyně Zelených ale ještě podílely na výzvě rakouské části komise antiatomovým aktivistům, aby se zřekli blokády hraničního přechodu oznámené na úterý. Toto provolání přitom hodnotí práci komise pozitivně, upozorňuje APA. Připomíná, že dva zástupci za rakouskou populisticky-nacionalistickou stranu Svobodných (FPÖ) už komisi opustili na jejím druhém zasedání konaném v září ve Vídni.

Hornorakouští aktivisté z organizace Atomstopp schůzce předem předpovídali nezdar. Komise podle nich nepřinesla žádný posun; tvrdí dokonce, že selhala. Česko prý navíc nepředložilo důkazy o splnění dohody z Melku. I proto odpůrci Temelína ohlásili po delší době nový protest na společné hranici. V úterý zablokují mezi 13:00 a 14:00 jeden pruh příjezdové silnice k přechodu Wullovitz/Dolní Dvořiště. Zřejmě jde ale o poslední blokádu v této podobě. Po pátečním vstupu ČR do Schengenu totiž přestanou klasické hraniční přechody fungovat.

Komise, na jejímž zřízení se na jaře dohodli šéfové vlád obou zemí Mirek Topolánek a Alfred Gusenbauer, se poprvé sešla 11. července v Praze na spíše seznamovacím zasedání. Druhé jednání poslanců obou komor českého a rakouského parlamentu hostila v půlce září Vídeň. Politici tam za účasti expertů obou stran nečekaně vyřešili polovinu sporných bodů.