Kauzou Čunek se bude zabývat soud ve Štrasburku

Praha - Kauzou vicepremiéra Jiřího Čunka se bude zabývat Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Jak uvedl deník Právo, obrátila se na něj hlavní svědkyně v případu údajného uplácení Marcela Urbanová. Nelíbí se jí, jak státní orgány v celé kauze postupovaly a jak se chovaly k ní samotné.

Marcela Urbanová - byla to právě ona, kdo mluvil na policii o tom, že Jiří Čunek vzal ještě jako starosta Vsetína půlmilionový úplatek. Ke kauze, v níž byl Jiří Čunek obviněn, že vzal jako starosta Vsetína půlmilionový úplatek a  kterou před necelým měsícem definitivně odložil státní zástupce, se teď má vrátit štrasburský soud pro lidská práva. Urbanová si stěžuje, že státní orgány porušily její osobnostní práva, konkrétně právo na spravedlivý proces a právo na respektování soukromého a osobního života. Navíc údajně porušily zákaz nelidského a ponižujícího zacházení. Právu to potvrdila advokátka Urbanové Klára Veselá-Samková.

Její klientka chce po soudu taky odškodnění nemajetkové újmy zhruba čtvrt milionu korun a náhradu nákladů řízení před českými orgány i před soudem ve Štrasburku.
    
Urbanová si už v srpnu stěžovala u Ústavního soudu. Mimo jiné se jí nelíbilo, že případ dostal na starost jihlavský státní zástupce Arif Salichov a že se rozhodl stíhání vicepremiéra Čunka zastavit. Ústavní soud ale její stížnost v září odmítl s tím, že se na něj jako svědkyně obrátit nemůže.