VSZ podpořilo rozhodnutí zastavit Bursíkovo prověřování

Praha - Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze schválilo postup městské žalobkyně, podle které bylo prověřování vicepremiéra a předsedy zelených Martina Bursíka kvůli údajným daňovým únikům neodůvodněné. Sdělila to mluvčí VSZ Irena Válová. Podle ní vrchní zastupitelství nezjistilo, že by městští žalobci v Bursíkově kauze postupovali nestandardně.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze nedopustí zatažení kteréhokoli z podřízených státních zastupitelství do politické debaty jako prostředku politického boje,“ uvedla v prohlášení Válová.

VSZ také odmítlo názory, že by rozhodnutí bylo podezřelé rychlé a že by mu pravděpodobně předcházely politické tlaky.

„K situaci, kdy dojde ke zrušení záznamu o zahájení úkonů trestního řízení, dochází zcela běžně. Rychlost rozhodování státního zástupce je zcela na místě, aby se zabránilo nedůvodně vedenému trestnímu řízení. Trestní řád dokonce stanoví lhůtu v hodinách,“ vysvětlila dnes mluvčí.

VSZ prý chce i nadále bránit tomu, aby podřízení žalobci nahrazovali práci jiných orgánů, jako například finančních úřadů.

Informace o tom, že policie šetří, zda Bursík za pronájmy svých nemovitostí v centru Prahy neinkasoval více, než později přiznal úřadům, přinesl minulý týden server Aktuálně.cz. Kriminalisté měli podezření, že v Bursíkově firmě Ecoconsulting docházelo k finančním a daňovým machinacím. Podnětem pro zahájení šetření policie bylo anonymní podání.

Žalobkyně, která záznam o zahájení trestního řízení zrušila, také nařídila policistům, aby oznámení předali příslušnému finančnímu úřadu. Ten nyní může zvážit, zda na jeho základě vykoná u vicepremiéra daňovou a finanční kontrolu.