Babyboxy mají stále řadu odpůrců

Praha – Případy chlapečka nalezeného v kontejneru a holčičky ponechané ve schránce pražského GynCentra znovu rozpoutaly diskusi o smysluplnosti babyboxů. Schránky pro nechtěné děti čelí kritice od samého počátku a rozpačité reakce vyvolávají i v jiných zemích. Před dvěma lety, kdy vznikl v Česku první babybox, se k myšlence negativně stavělo i ministerstvo zdravotnictví. Podle odpůrců problém nalezených nebo zavražděných dětí v kontejnerech stejně nevyřeší.

Pediatr a předseda Společnosti sociální pediatrie České lékařské společnosti J. E. Purkyně František Schneiberg si myslí, že matka, která dá dítě do babyboxu, musí jednat racionálně. Musí dítě porodit, zabalit a někam ho odvézt. Podle něj je možností, jak bezpečně „odložit“ své dítě, mnohem více než pouhý babybox. „Matky mohou jít porodit do porodnice, požádat o diskrétní či anonymní porod a dítě tam zanechat,“ dodal Schneiberg. Ženy, které dítě nechají pochozené na ulici, jednají podle něj v afektu a tvoří úplně jiný typ matek. 

„Stále řešíme děti, ale nikdo neřeší psychiku matek. Pokud žena v době mrazu jen tak odloží živého tvora, tak potřebuje také pomoc,“ myslí si primářka dětského centra Jaroslava Lukešová. V médiích se navíc v souvislosti s odloženými dětmi vždy nejprve mluví o babyboxech a poté případně o anonymních porodech. Diskrétní porody už zmiňovány nejsou. Po celé České republice je přitom nabízí 15 zařízení. „Pokud zde matka zaklepe na dveře, nikdo ji nevyhodí. Ubytujeme ji zadarmo, nebude trestně stíhána a bude moci do poslední chvíle zvážit, zda si dítě nechá, či ne,“ dodala Lukešová, která vidí problém v nedostatku informací. Matka by podle ní měla mít možnost zvolit si pro ni nejpřijatelnější alternativu. 

Ženy, které nemají v Česku trvalé bydliště, možnosti anonymního porodu využít nemohou. O variantě diskrétního porodu ale většinou příliš informací nemají. „Pro dítě je rozhodně bezpečnější, když ho matka odloží do babyboxu, než když ho nechá někde na ulici. Vložením do schránky má matka úmysl dítě zachránit a nedopouští se tak trestného činu, jak si mnozí myslí,“ řekla předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. 

Kritikům babyboxů vadí i anonymita, která je provází. Podle Lukešové se tím společnost učí jen tak odkládat živé tvory. Schránka pro nechtěné děti je ale pro matky stále jednou z možností, jak předejít krajním řešením.