STEM: ČSSD by podle průzkumu vyhrála volby nad ODS

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by počátkem prosince vyhrála podle průzkumu agentury STEM opoziční ČSSD, kterou by volilo 33,3 procenta lidí. Druhá ODS by dostala 24,5 procenta hlasů, zjistil průzkum, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Sociální demokracie tak dosáhla svého dlouhodobě nejlepšího výsledku, ODS naopak nejhoršího, uvedl STEM. Statistická chyba je podle STEM u větších stran 2,5 procenta, u menších 1,5 procenta.

Z preferencí STEM dále vyplývá, že KSČM by volilo 11,8 procenta, Stranu zelených 8,7 procenta a KDU-ČSL 6,2 procenta lidí. Postavení těchto stran označuje STEM i přes různé aféry za více méně stabilní.

K podobným výsledkům dospěly i průzkumy a modely jiných agentur, které zjišťují voličské nálady. V pomyslném žebříčku preferencí si občas mění místo jen zelení a lidovci, naopak pořadí ČSSD, ODS a KSČM se již delší dobu nemění.

Z prosincového průzkumu STEM vyplývá, že s výjimkou jednorázového listopadového výkyvu si ČSSD udržuje náskok před ODS od léta. ODS, která vyhrála loňské sněmovní volby, měla větší voličskou podporu do letošního června, kdy v průzkumu STEM dostala 29,3 procenta hlasů, zatímco ČSSD 27 procent.

Z ostatních tří stran, jež jsou nyní zastoupeny ve sněmovně, vzrostly za poslední měsíc jen preference lidovců, a to z listopadových 5,7 na prosincových 6,2 procenta hlasů. Naopak preference KSČM ve stejném období poklesly z 12,1 na 11,8 procenta a zelených z 9,4 na 8,7 procenta. Z dlouhodobého hlediska se ale nejedná o velké výkyvy.

Prosincový průzkum STEM dále zjistil, že současná vládní koalice ODS, lidovců a zelených by měla ve dvousetčlenné dolní komoře menšinu 92 křesel. Nyní jich má 100, přičemž některé důležité zákony prosazuje s pomocí dvou bývalých poslanců ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky, kteří sociální demokracii opustili.

Kdyby na základě prosincového modelu vznikla levicová koalice ČSSD a KSČM, měla by podle STEM většinu 108 hlasů. Případná koalice ČSSD, KDU-ČSL a zelených by jich měla 109.

Podle prosincového průzkumu STEM by ČSSD měla 81, ODS 64, KSČM 27, Strana zelených 18 a KDU-ČSL deset poslanců. Odchylka u všech stran činí dva mandáty. Teď má nejvíce poslanců ODS, a to 81. Následují ČSSD se 72, KSČM s 26, KDU-ČSL se 13 a Strana zelených se šesti poslanci. Melčák a Pohanka nejsou členy žádné parlamentní frakce.

STEM upozornil, že stranické preference nevyjadřují volební výsledek. Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tedy včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany, či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Jde o základní, hrubý údaj, kde podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou ze samotné povahy ukazatele nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb, vysvětluje STEM.

Prosincový průzkum STEM zjistil, že voleb se chce zúčastnit 51 procent občanů, 18 procent volit nechce a 31 procent není rozhodnuto. Ochota jít volit tak byla stejná jako minulý měsíc. Při volbách loni v červnu byla volební účast 64,5 procenta.

Průzkum STEM se konal ve dnech 3. až 10. prosince 2007. Bylo při něm dotázáno 1326 lidí starších 18 let.