Po vstupu do Schengenu si policie nechá šest hraničních přechodů

Praha - Po vstupu České republiky do schengenského prostoru volného pohybu si policie trvale ponechá šest hraničních přechodů jako svá administrativní sídla. Dalších několik desítek objektů se stát nejprve chystá nabídnout ministerstvu vnitra a celní správě, poté zdarma i krajům a obcím. Pokud nebudou mít zájem, osloví Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který nyní s majetkem hospodaří, soukromé právnické a fyzické osoby. Informovala o tom mluvčí úřadu Jana Lysá.

Hraniční přechody z 91 procent obhospodařuje státní správa, především policie, celní správa a kontrolní orgány sousedních států. Vstupem do Schengenu 21. prosince se zruší kontroly na vnitřních hranicích mezi starými a novými členskými státy EU a mezi novými členskými státy navzájem. „Policisté začnou přechody opouštět od ledna příštího roku. Odejít mají do 30. června,“ řekla Lysá.

Policie bude nadále užívat přechody Chotěbuz, Krnov, Petrovice, Varnsdorf, České Velenice a Dolní Dvořiště. Během ledna příštího roku by měly státní složky rozhodnout, jaké další objekty budou potřebovat. Ty pak na ně ÚZSVM převede.

O bezplatné získání objektů , které opustí cizinecká a pohraniční policie, se již snaží například příhraniční obce a města v Plzeňském kraji. Zástupci obcí se obávají, že později by mohli objekty dostat v dezolátním stavu. V Plzeňském kraji by takových objektů mělo být podle zjištění ČTK kolem deseti.

Úřad ve spolupráci s Ředitelstvím silnic s dálnic ČR ale plánuje hraniční přechody technicky upravovat tak, aby splnily požadavky schengenských standardů. Úpravy jsou podle mluvčí předběžně rozděleny na tři etapy. V závěru příštího roku by mělo podmínkám vyhovovat 29 přechodů a do konce roku 2010 dalších 27. „O jaké stavební úpravy se bude konkrétně jednat, zatím nelze specifikovat. Uskuteční se stavební řízení, které rozhodne,“ uvedla Lysá.

Celkovou strategii dalšího nakládání s majetkem na hraničních přechodech po vstupu do Schengenu předloží úřad ke schválení ministerstvu financí s tím, aby se k dalšímu postupu vyjádřila také vláda.

Kontroly na pozemních hranicích skončí po půlnoci z 20. na 21. prosince. Schengenský prostor volného pohybu osob se rozšíří o devět zemí z deseti, o které se Evropská unie rozrostla v roce 2004.

Vydáno pod