Věková hranice trestní odpovědnosti se snižovat nebude

Praha - Vláda dnes schválila návrh nového trestního zákoníku, původně zvažované snížení věku trestní odpovědnosti z 15 na 14 let v něm ale nakonec není. Na dnešní tiskové konferenci po jednání kabinetu to novinářům oznámil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Nový kodex obsahuje řadu dalších změn, například tvrdší postihy pro zločince.

Ponechání věkové hranice trestní odpovědnosti na 15 letech bylo podle Pospíšila jedinou změnou, kterou vláda v návrhu nového trestnímu zákoníku provedla. „My jsme o tom hlasovali, protože, jak jsem konstatoval, obě varianty jsou možné. Návrh, který šel z ministerstva spravedlnosti, reflektoval většinový názor Poslanecké sněmovny při posledním projednávání této věci před dvěma lety. V tuto chvíli vláda schválila návrh, ve kterém je věková hranice 15 let,“ komentoval změnu Pospíšil.

„Hlasování bylo poměrně těsné, je na sněmovně a zákonodárcích, aby tu konečnou úpravu provedli, protože to samozřejmě bude předmětem diskuse,“ doplnil jej premiér Mirek Topolánek (ODS). „Je spousta argumentů pro 14 let a spousta argumentů pro 15 let, stejně jako existuje spousta argumentů proti oběma hranicím. 14 (let), nebo 15 (let) necháme rozhodnout parlament, my jsme navrhli 15 (let),“ dodal předseda vlády.

Zachování hranice 15 let prosazuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Mluvčí ministerstva Jiří Sezemský ČTK sdělil, že úřad vychází z toho, že u každého dítěte je úroveň jeho vyspělosti zcela individuální. „Ve věku 14 let není vývoj dítěte zdaleka dovršen a mohou existovat značné rozdíly ve vyspělosti čtrnáctiletého dítěte v porovnání s dítětem patnáctiletým,“ uvedl Sezemský. Klíčovou roli navíc podle ministerstva sehrává účinná prevence, nikoliv tvrdá represe.

Pokud kodex přijmou i sněmovna a Senát a podepíše ho prezident, začnou soudci podle nových pravidel posuzovat trestné činy od roku 2009.

Předseda legislativní rady a ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) už dříve nevyloučil, že návrh zákoníku ještě drobně zákonodárci při projednávání pozmění. Živě diskutovat se bude například i o tom, zda by nebylo dobré zařadit mezi trestné činy nebezpečné pronásledování, jak žádají ženské organizace.

Nový kodex by měl podle návrhu projednaného legislativní radou vlády vstoupit v platnost 1. ledna 2009. Zásadně má změnit posuzování trestné činnosti. Dělí trestné činy na závažné, tedy zločiny, a méně závažné přečiny. U přečinů navrhují legislativci horní sazbu tři roky vězení. Lehké trestné činy by přitom mohly být posuzovány v rychlejším režimu a počítá se u nich s možností udělovat alternativní tresty.

Zločiny spáchané po 1. lednu 2009 mají mít soudci možnost naopak postihovat tvrději, čemuž odpovídá posunutí sazeb až na 30 let u těch nejtěžších. V platnosti má zůstat také možnost doživotí. „Návrh přináší novou systematiku trestních činů, kdy na prvé místo klade trestné činy proti životu a zdraví jako nejzávažnější trestné činy a také výrazně zpřísňuje sankce,“ řekl dnes Pospíšil.

Kodex podle ministra také posiluje postavení státních zástupců. „V případě, kdy je evidentní, že důkazy jsou nedostatečné, a že soud by rozhodl v prospěch obviněného a nemohl by odsoudit, tak může státní zástupce sám rozhodnout a řízení zastavit,“ vysvětlil Pospíšil.

Mezi tresty má přibýt domácí vězení, ve kterém má být trestaný sledován pomocí čipu a systému GPS. Agresoři a nebezpeční devianti, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu si nemohou trest odpykat ve věznicích, budou umísťováni do speciálních detenčních ústavů. Až doposud byli umísťováni do psychiatrických léčeben, které však nebyly pro tak nebezpečné klienty zařízeny.

Soudce čeká v souvislosti s novým zákoníkem změna návyků, které získali za léta praxe. Kodex je totiž poskládán jinak než současný, paragrafy jednotlivých trestných činů jsou v něm přečíslovány. Návrh začíná vraždou a končí trestnými činy proti státu, trestné činy tedy vypočítává opačně než současný kodex. To má podle dřívějšího vyjádření Svobody vyjádřit váhu, kterou přikládá stát ochraně občanů.

Zkrátit dobu jednání před soudem má ustanovení zákoníku, podle kterého budou moct soudci vynechat čtení všech důkazů v soudní síni.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24