Soud důchodci za vraždu udělil osmnáctiletý trest

Ostrava - Výjimečný trest 18 let vězení udělil ostravský krajský soud osmašedesátiletému důchodci Otakaru Quasierovi z Osoblahy na Bruntálsku. Muž podle rozsudku loni v listopadu brutálně ubil a pak i ubodal ženu, se kterou se krátce předtím seznámil v restauraci. K vysokému trestu soudkyně přikročila s ohledem na to, že Quasier byl už za vraždu jednou odsouzen. V roce 1991 šel do vězení za vraždu syna.

Muž, který žil v malé zahradní chatce jako samotář, vinu odmítá a od začátku tvrdí, že nezabíjel. „Ničeho takového bych nebyl schopen,“ hájil se. Tvrdí, že si z osudného večera nic nepamatuje. Hájí se i tím, že mu někdo dal do piva drogu. Proti rozsudku se na místě odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Vražda se stala loni 28. listopadu. Se šestačtyřicetiletou ženou se Quasier seznámil v restauraci Na Rozcestí. Společně popíjeli alkohol a nakonec oba odešli do chatky odsouzeného muže. Co se uvnitř stalo, se dosud nepodařilo přesně zjistit.

„Svlékli jsme se a líbali. Nic víc ale nebylo, protože zrovna měla ty ženské věci,“ řekl kriminalistům Quasier. Později také řekl, že krev na jeho rukou byla menstruační. Tvrdí, že nakonec oba usnuli. Teprve když se probudil, uviděl prý všude spoustu krve a ženu ležet ve vedlejším pokoji mrtvou. Okamžitě zavolal policii a záchranku.

Policisté pak uvnitř chatky našli Quasiera potřísněného krví a mrtvolu ženy. Té podle obžaloby důchodce zasadil několik desítek ran zlomenou dřevěnou násadou od rýče. Potom vzal kuchyňský nůž a více než třicetkrát ji bodl do hrudníku a břicha. Sedm bodných ran zasáhlo životně důležité orgány. „Není možné, abych to udělal já. Někdo mě musel omámit nebo omráčit,“ řekl během výslechu kriminalistům.

Výjimečný trest Quasierovi hrozil nejen kvůli brutalitě, se kterou ženu zavraždil. Soud už na něj pohlížel jako na nebezpečného recidivistu. Dříve byl už čtyřikrát trestán. V roce 1991 byl dokonce odsouzen k desetiletému trestu za to, že pod vlivem alkoholu během domácí hádky ubodal svého dvacetiletého syna. O sedm let později byl z vězení podmíněně propuštěn.

Vydáno pod