Klaus podepsal zákon posilující příjmy obcí z daňových výnosů

Praha - Obce dostanou v příštím roce z daňových výnosů navíc až 4,6 miliardy korun. Polepší si zejména vesnice a menší města. Se změnou počítá novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Norma má odstranit skokové rozdíly v příjmech obcí, které jsou dané hlavně počtem jejich obyvatel.

V příjmech si naopak pohorší 21 měst včetně Olomouce; toto krajské město připraví navrhovaná změna v příštím roce o 150 milionů korun. „Po dohodě s magistrátem města Olomouce vláda řeší tento problém jednorázovou dotací ve výši 250 milionů korun, kterou si pak město samo rozloží do jednotlivých let tak, aby to vyhovovalo jeho finančnímu plánování,“ uvedl nedávno v Senátu ministr financí Miroslav Kalousek. Zbývající dvacítka měst podle něj nemá šanci poznat v běžném životě propad svých příjmů, neboť se bude pohybovat v řádu desetin procent.

Novela má prozatím odstranit skokové rozdíly v příjmech obcí podle počtu obyvatel. Místo dosavadních 14 velikostních koeficientů, podle kterých se peníze obcím rozdělují, budou podle novely platit jen čtyři. Obce budou dostávat 21,4 procenta ze sdílených daní místo dosavadních 20,6 procenta. Novela má také posílit příjmy venkova. Obce budou dostávat peníze také podle poměru celkové výměry svého území k celkové výměře katastrálních území všech obcí. K tomu se ještě přičte podíl počtu obyvatel k počtu obyvatel všech obcí a vše se navíc upraví podle zákonem stanovených koeficientů.

Obce loni dostaly z daní téměř 131 miliard korun, což byla víc než polovina všech jejich příjmů. Schválená novela předpokládá nejvyšší nárůst příjmů u obcí do 300 obyvatel. Důvodem je hlavně nově zavedené kritérium výměry obce, které zvýhodňuje obce s nízkým počtem obyvatel a zároveň velkou rozlohou. Počet obyvatel bude vycházet z údajů Českého statistického úřadu k 1. lednu daného roku, výměra obce bude vycházet z čísel Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

Vydáno pod