MfD: Chrenek s firmou Agel získá licenci na zdravotní pojišťovnu

Praha - Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že ocelářský magnát z Třineckých železáren Tomáš Chrenek dostane licenci na zřízení vlastní zdravotní pojišťovny. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD). Chrenek o licenci zažádal se svou firmou Agel letos v září, kladně se k ní prý vyjádřilo i ministerstvo financí.

„Teoreticky jsme rozhodnutí mohli vydat dřív, ale žádost nebyla úplně přesná,“ řekl listu první náměstek ministerstva zdravotnictví Marek Šnajdr.

Chrenek už se společností Agel provozuje nemocnice na severní a střední Moravě. Nedávno firma získala dlouhodobý pronájem tří nemocnic v Olomouckém kraji. Vlastní zdravotní pojišťovnou tak získává náskok před konkurencí, píše MfD. Reforma zdravotnictví totiž od ledna 2009 počítá s nastartováním skutečné konkurence mezi zdravotními pojišťovnami.

Masivnější vstup soukromého sektoru do zdravotnictví by údajně měl přinést větší efektivitu a lepší přístup k pacientům. Zároveň však podle deníku panují obavy před nižší kvalitou zdravotní péče, která bude motivována hlavně cílem vydělat peníze.

Již dlouho se podle MfD hovoří o tom, že o licenci na zdravotní pojišťovnu bude žádat také nejbohatší Čech Petr Kellner, který vládně skupině PPF.