Rychlost smí měřit jen policisté, soukromé radary ne

Hradec Králové - Řidiči nesmějí dostávat pokuty za snímek pořízený soukromým radarem. Rozhodl tak Krajský soud v Hradci Králové, a to už podruhé během pěti měsíců. Sankce podle něho nesmí být udělena, ani když u měření asistuje městská policie.

Některá města si najímají specializované firmy, jejichž pracovníci pak společně se strážníky měří rychlost. Podle soudce Pavla Kumprechta tím ale porušují zákon. Nejen specializované firmy, ale dokonce i radní a úředníci mají totiž prý zájem, aby se na pokutách vybralo co nejvíc. Údajně proto nejsou nezávislí.

„Prostě obviněný nemůže takovouto situaci vnímat jinak, než že jím zaplacená pokuta bude rozporcována jako kořist,“ vysvětlil Kumprecht v úterním rozsudku, který mají k dispozici Hospodářské noviny.

Už v srpnu HN upozornily na průlomový verdikt stejného soudu, u nějž vyhrál řidič, který dostal pokutu kvůli snímku ze soukromého radaru. Podle něho smějí měřit rychlost jen státní nebo městská policie, soukromník ne. Přichází totiž do styku s osobními údaji řidiče, jímž je i tvář na fotce. Soukromník navíc podle rozhodnutí nemá právo vydělávat na postihování řidičů. S tímto názorem souhlasila i ministerstva vnitra a dopravy.

Už první královéhradecký rozsudek znamenal pro některá města velké komplikace. Například magistrát v Hradci Králové odložil stamilionový tendr na firmu, která měla ve městě zajišťovat měření na sedmdesáti místech. Radní v Novém Bydžově ale ani po nejnovějším rozsudku změny nechystají. „Konzultovali jsme to s právníky a podle nich to děláme správně,“ vysvětluje starosta Pavel Louda.

O problém s měřením firmami se už v létě začali zajímat i politici. Poslanec Karel Sehoř (ODS) do změn silničního zákona dokonce navrhl, aby soukromníci tuto možnost měli. Později ale návrh stáhl. Podle názoru klubu ODS by hrozilo zneužití. Na druhé straně menší města, která si nemohou dovolit vlastní policii, dnes nemají moc možností, píšou HN. Některá si proto půjčují strážníky i s radarem od sousedních obcí. To je podle zákona v pořádku.