V celé republice zbývá vyměnit asi 600.000 řidičských průkazů

Praha - V celé České republice si v polovině prosince starý řidičský průkaz ještě nevyměnilo téměř 600.000 lidí. Výměna se týká průkazů vydaných od poloviny roku 1964 do konce roku 1993, kterým koncem roku vyprší platnost. Ministerstvo dopravy ale už nápor žadatelů o výměnu nečeká.

„Jde především o řidiče, kteří si stejně nové řidičské průkazy pořizovat nebudou. Jsou to většinou starší lidé, kteří již neřídí, kvůli věku se na silnice bojí, nebo již například prodali auto,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Podle něj tak například stát ušetří nemalou částku. Nový průkaz stojí přibližně 200 korun, pokud by i zbývající majitelé starých průkazů chtěli nový, státní kasu by to stálo 120 milionů korun. „Je lepší nechat starý řidičák v šuplíku, než tam uložit nový,“ řekl Hanzelka.

V celé republice je evidováno asi 6,5 milionu řidičů. Přes devět procent z nich vlastní řidičák, který by si měli vyměnit.

Na výměnu měli řidiči několik let. Příslušný zákon stanovující povinnost výměny začal platit už v roce 2001. Řidiči ale většinou vyčkávali až do poslední chvíle. V průměru se každý týden letošního roku vyměnilo přes 12.000 průkazů. V prosinci se ale číslo vyšplhalo na dvojnásobek.

Výměna čeká i držitele dalších řidičských průkazů. Ta se uskuteční ve dvou etapách. Do konce roku 2010 se bude týkat dvou typů průkazů vydávaných v letech 1994 až 2000 a do 31. prosince 2013 jednoho typu z období 2001 až 2004. Celkem se jedná o 2,6 milionu řidičáků.

Nové průkazy o rozměrech platební karty jsou již časově omezené a jejich platnost je deset let.

Zapomnětlivcům, kteří výměnu nestihnou a při dopravní kontrole se prokážou starým průkazem, hrozí podle Hanzelky pokuta 2000 korun, policisté ale můžou věc řešit domluvou.

Vyvrátil také obavy z přísných postihů těm řidičům, kteří se na obecní úřad s žádostí o výměnu obrátí po stanovené lhůtě, tedy až v roce 2008. „O pokutách se dříve hovořilo, ale po poradě s právníky jsme je zrušili. Není tu žádná společenská nebezpečnost,“ vysvětlil mluvčí.

Podrobné informace o výměně můžou zájemci najít na stránkách ministerstva dopravy

Počty řidičských průkazů, které zbývalo vyměnit v 50. týdnu