Švejnara by měla v TV představit ČSSD, napsal Klaus

Praha - Václav Klaus je toho názoru, že by prezidentského kandidáta Jana Švejnara měla představit ČSSD, která ho do boje o Hrad vysílá. Současný prezident tak dnes znovu odmítl výzvu, aby se zúčastnil televizní debaty se svým jediným protikandidátem. Klaus sice uznává, že veřejnost má právo znát osobnost a názory adeptů na nejvyšší ústavní funkci, ale nestačí k tomu podle něj jen pár desítek minut televizní debaty. Prezident to uvedl v reakci na dopis šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který ho opět vyzval k účasti v duelu.

Paroubek považuje Klausovu reakci za výmluvu, když je to podle něj odpověď čestného předsedy ODS, ne sebevědomé hlavy státu. „Česká republika potřebuje silného prezidenta, který se nebojí svých oponentů,“ uvedl šéf nejsilnější opoziční strany s tím, že se současný prezident prý diskuse obává.

Předseda ČSSD také připomněl slova prezidenta Tomáše Garrigua Masyryka, že „demokracie je diskuse“, a dodal, že vyhýbání se diskusi je projevem slabosti. Klaus tak podle Paroubka nahrává spekulacím o tom, že prezidentská volba není „o střetu osobností a vizí, ale o zákulisních politických obchodech“. V této souvislosti prý chápe dřívější Klausův argument pro neúčast v televizní debatě se Švejnarem, a to sice že pro něj nejsou důležití občané, ale 281 poslanců a senátorů, kteří prezidenta volí.

„Daleko vhodnější by bylo, kdybyste v televizní debatě veřejnosti kandidáta Vaší strany představil Vy a objasnil, proč právě on je kandidátem ČSSD na funkci hlavy státu, pomohl přiblížit názory pana Švejnara a rozptýlil různé pochybnosti, které se o něm a jeho vztahu k naší zemi v médiích šíří. Nepochybně by to pomohlo serióznosti debat o nadcházející prezidentské volbě více, než snahy udělat z ní umělou mediální show,“ napsal Klaus Paroubkovi v dopise.

Klaus soudí, že by lidé měli kandidáta na nejvyšší ústavní funkci znát na základě jeho dlouhodobě známých postojů, na základě jeho práce pro zemi a aktivního veřejného působení, které jej na funkci prezidenta opravňuje kandidovat. Klaus prý chápe, že pro ČSSD je vážný problém v tom, že Švejnar tyto požadavky nesplňuje.

„…mimo jiné proto, že v naší zemi nežije, neúčastnil se v ní politického života a jeho postoje, názory a skutky nejsou většině naší veřejnosti téměř vůbec známy. Chápu proto, že máte takový zájem na tom, aby Váš kandidát byl občanům mým prostřednictvím náležitě představen v televizní debatě,“ napsal Klaus. Účast v debatě odmítl již dříve. V situaci, kdy prezidenta nevolí přímo občané, podle něj není takový duel na místě.