Jiří Pospíšil chce po Benešové omluvu za její výroky

Praha - Spor o předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou a její manažerské postupy má další pokračování, které se navíc přiostřuje. Poté, co pro ni ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navrhl kárnou žalobu, kvůli tomu, že ministerstvu zatajila pokutu od finančního úřadu, se do sporu zapojila stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová z ČSSD. Ministrův postup označila za důkaz toho, že se česká justice mění v mafii ovládanou občanskými demokraty. Jiří Pospíšil za to po ní chce omluvu.

Marie Benešové označila konkrétní lidi, kteří podle ní pracují na objednávku občanských demokratů. Podle ní je to třeba nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, místopředseda nejvyššího soudu Pavel Kučera, státní zástupce Arif Salichov nebo šéf brněnské obžaloby Petr Coufal. „Delší dobu pozoruji, že jsou v justici jakési zákulisní pletichy, podle kterých dnes vrcholová justice pracuje,“ říká Benešová. Renáta Vesecká považuje za zcela zbytečné nesmyslné a nevraživé výroky komentovat.

ČSSD Benešovou podpořila. Podle ní je důkazem toho, že chce vzít ODS spravedlnost do svých rukou, třeba postup ministra Pospíšila vůči předsedkyni Nejvyššího soudu Brožové. „To, co udělal ministr spravedlnosti, je naprosto účelová věc,“ myslí si předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Ministr Popíšil svůj poslední krok brání tím, že nepožádal o odvolání Brožové. Jen se obrátil na kárnou komisi složenou ze soudců a za ostatní tvrzení stínové ministryně bude žádat omluvu. „Výroky považuji za skandální. Budu žádat Marii Benešovou, aby je buď jasně vysvětlila, nebo se české justici omluvila,“ dodává Pospíšil.

Čestný předseda Soudcovské unie Libor Vávra zastává názor, že by o obsazování klíčových justičních postů měli rozhodovat lidé z právníckého stavu, a nikoliv politici. „Ať tedy o jmenování nebo návrzích rozhodují soudci sami a odvolání ať podávají politici,“ řekl Vávra. Toto řešení ale nemá dostatečnou podporu většiny politiků. Podle nich by totiž vznik soudcovské samosprávy české justici spíš uškodil.