Rodiče musí dětem zajistit bydlení i pokud si vydělávají

Praha - Rodiče musí zajistit bydlení svým dětem i v případě, že jsou už dospělé a samy vydělávají. Podle Nejvyššího soudu je rozhodující to, zda si potomci dokáží sami zajistit jiné, vlastní bydlení. V praxi to může mít zásadní význam, třeba když chce majitel domu nájemníky přestěhovat do jiného bytu.

Na počátku byl spor rodiny, kterou chtěl majitel domu přestěhovat ze čtyřpokojového bytu do menšího. Argumentoval tím, že jejich dospělá dcera s nimi bydlet nemusí. Krajský soud v Brně dal původně majiteli za pravdu. Rodina se ale odvolala. Jejich dcera sice pracuje, ale zatím si není schopná bydlení zajistit. A Nejvyšší soud rozhodl v její prospěch. „Pokud toto dítě není zaopatřené, pak jsou rodiče povinni mu obstarat nejen prostředky k životu, ale i bydlení,“ vysvětluje tiskový mluvčí Nejvyššího soudu ČR Petr Knotig.

Právo se vztahuje pouze na dospělé děti do doby než se poprvé od rodičů odstěhují. Musí se také k rodičům chovat slušně. „Něco jiného by bylo, kdyby se dítě chovalo k rodičům nehezky, vracelo se domů opilé, rozbíjelo inventář bytu a nepřispívalo na domácnost,“ dodává právník Oldřich Choděra. V takovém případě mají právo rodiče dítě vykázat. Taková možnost ale neplatí u rozvedených partnerů. Podle občanského zákoníku totiž má za určitých podmínek bývalý partner právo bydlet ve společné domácnosti, a to se nemusí chovat ani slušně, ani přispívat na domácnost. Odborníci se shodují, že takových případů je v praxi hodně. Pokud se bývalí manželé nedohodnou, jde v podstatě o neřešitelnou situaci.