Podle Františka Dobšíka jsou učitelé rukojmí státu

Praha – Stávku pracovníků ve školství 4. prosince potvrdil na dnešní tiskové konferenci předseda školských odborů František Dobšík. Podle jeho informací se k protestům připojí přibližně 100 000 lidí, tedy téměř polovina všech pracovníků ve školství. Důvodem stávky je nespokojenost odborářů se státním rozpočtem na příští rok, v němž jsou na potřeby škol podle jejich názoru vyčleněny nedostatečné finanční prostředky.

Stávkující se sejdou hodinu po poledni na Maltézském náměstí za budovou ministerstva školství, protesty se uskuteční ale i v městech mimo Prahu. Jedná se o stávku všech zaměstnanců ve školství, tedy nejen učitelů, ale i dalších pracovníků základních, středních a mateřských škol. Účastnit se chystají jak odboráři, tak i školy, kde odbory nejsou.

V důsledku masové účasti bude řada škol úplně uzavřena, v některých bude omezen provoz a další, především mateřské školy s ohledem na možnost rodičů zařídit náhradní hlídání dětí, se připojí pouze symbolicky. Vysoké školy protestovat nebudou, jsou financovány z jiných prostředků než školy regionální.

Dobšík: Kdyby politici chtěli, peníze by pro nás našli

Stávku vyhlásily odbory 17. listopadu. Důvodem protestu je nedostatek finančních prostředků na platy pracovníků, pomůcky a další vzdělávání učitelů v návrhu státního rozpočtu na příští rok. V něm se počítá s nárůstem platů o 1,5 procenta, což ale podle odborů nepokryje ani inflaci, a platy tak v příštím roce poklesnou.

„Poslanci mluvili o dětech, které si bereme jako rukojmí, ale proti tomu se ohrazuji – my se cítíme jako rukojmí tohoto státu,“ prohlašuje v souvislosti s učitelskými platy František Dobšík. Aby k poklesu průměrného měsíčního příjmu učitelů nedošlo, žádají odbory navýšení rozpočtu pro školy o 2,5 miliardy korun, dalších 500 milionů pak je podle jejich slov třeba na nákup školních pomůcek.

„Kdyby byla politická vůle, našly by se určitě další prostředky,“ odpovídá Dobšík na otázku, kde by měl stát vzít potřebné finance. Po vyhlášení stávky jednali odboráři dál s vládou i jednotlivými poslanci, kteří rozpočet pro školství navýšili o téměř jednu miliardu. Tento krok označil Dobšík za vítanou, ale slabou náplast, která v žádném případě všechny potřeby škol nepokryje.

Nadějí je Liška

Ondřej Liška, který bude zítra jmenován ministrem školství, přislíbil odborářům další jednání a i více peněz pro školy. Dobšík považuje přístup nového ministra za vykročení správným směrem: „Účast na stávce je natolik masová, že politici by měli přemýšlet, jak chtějí oblast vzdělávání v budoucnosti financovat.“

Předseda odborářů rozhodně nechce situaci nijak vyostřovat a doufá, že jednání s ministerstvem školství přinesou řešení. Pokud by ale nic takového nenaznačovala, mohou odbory podle Dobšíkových slov uvažovat o více než jednodenní stávce, případně neotevření škol prvního září.

František Dobšík
Zdroj: ČT24
Vydáno pod