Pražský primátor rozléval na náměstí polévku

Praha - Tradičně na Štědrý den mohli lidé zdarma ochutnat na pražském Staroměstském náměstí rybí polévku. Naléval ji primátor Pavel Bém. Tato tradice trvá už jedenáct let, ačkoliv byla původně určena pro lidi bez domova, teď polévku ochutnal každý, kdo na náměstí přišel.

Pavel Bém s vysokou kuchařskou čepicí rozdával dnes polévku pošesté ve své primátorské funkci. Celkem se navařilo na 2000 porcí, tedy skoro dvakrát víc než loni.

Mrazivé počasí muže, který si letos splnil dávný sen a vyšplhal na nejvyšší horu světa, příliš nezaskočilo. „Pamatuji mnohem větší zimu na Štědrý den, dnes je ještě docela teplo. Tehdy jsme museli držet v druhé ruce skleničku slivovice, abychom úplně nezmrzli,“ vzpomínal primátor.

Lidé ve frontě, mezi nimiž byl tradičně i například malíř Kristián Kodet, stáli spořádaně a odnášeli si misky s polévkou. Byli ale i tací, kteří přišli s hrncem. „Vy tady máte ještě zbytek včerejšího guláše, tak já vám tak přidám. Jste dva? Tak tady máte dvě porce,“ řekl primátor muži, který stráví svátky bez střechy nad hlavou. Jinému bezdomovci dal polévku i pro jeho psíka a paní, která říkala, že je nejstarší ženou bez domova v Praze, pozval v příštích dnech na radnici.

Podle posledního sčítání magistrátu je v Praze kolem 2000 bezdomovců. Přibližně tisícovka lidí žije na ulici. Další polovina lidí bez střechy nad hlavou navštěvuje střediska humanitárních sdružení. Sčítání nepotvrdilo odhady, že v metropoli pobývá až 6000 bezdomovců.

Zima je pro ty, kdo ztratili střechu nad hlavou, nejtěžší dobou. V Brně v sobotu zemřeli dva lidé bez domova, když pravděpodobně uhořeli v dřevěné boudě, kde přebývali.