V Česku se začínají rozmáhat krádeže psů

Praha - V Česku se čím dál víc kradou psi. Nejvíc se jich podle odhadů Národního registru majitelů zvířat ztratí před obchody. Zloději ale neváhají chytit psa i při venčení, nebo si pro něj vlezou přímo do zahrady. Zajímají se hlavně o módní rasy, například jorkšírské teriéry nebo bišonky.

Dříve hlídal pes svého pána, teď je tomu naopak. Kdo nechce přijít o svého mazlíčka, měl by se mít na pozoru a psa dobře hlídat. „Případy krádeží psů se u malých plemen množí. Většinou jde o krádež, kdy je pejsek většinou znovu prodán novému majiteli,“ říká Markéta Císařovská z Národního registru majitelů zvířat.

Stejný osud možná potkal i tříletého jezevčíka Robina, který vyhrál řadu mezinárodních výstav. Minulý týden se ztratil poblíž Staré Boleslavi a od té doby ho nikdo neviděl. Chovatelům teď zůstal jen jeho bratr. „S ohledem k tomu, že jsme lokalitu několikrát intenzivně prohledali, můžeme vyloučit, že se pejskovi něco stalo, nebo že měl smrtelný úraz. Buď ho někdo nevědomky naložil do auta, nebo cíleně ukradl,“ vysvětluje Jaroslava Nechvátalová.

Zloději potom zvíře, které má hodnotu i několik desítek tisíc kroun, prodají třeba za desetinu ceny. „Pokud budou lidé ochotni dát menší částku za hezkého psa, budou krádeže vzrůstat. Je to krásný zdroj zisku a není to kontrolovatelné ani zjistitelné,“ tvrdí předseda Klubu chovatelů jezevčíků Věroslav Herian.

Nekradou se jen malá plemena, ale také štěňata velkých plemen, i dospělí psi. „U velkých plemen často dochází i k tomu, že jsou psi určeni ke konzumaci,“ říká Císařovská. Pokud se podaří zloděje chytit a prokázat mu vinu, může jít až na tři roky do vězení.