Od ledna bude platit třírychlostní rodičovská dovolená

Praha - Od Nového roku začne platit nová třírychlostní rodičovská dovolená. Do konce ledna musí o příspěvek požádat i rodiče dětí narozených před datem účinnosti zákona. Rodiče si mohou volit, zda s dítětem zůstanou doma dva, tři nebo čtyři roky. Při nejkratší rodičovské dovolené budou měsíčně pobírat 11.400 korun, při tříleté 7600 a při čtyřleté 3800 korun.

V součtu 235.600 korun za péči o dítě dostane rodič, který požádá o tříletou variantu. Žádost ale musí poslat, když je jeho malému potomkovi 21 měsíců. Pokud tak neučiní, automaticky se mu poté sníží vyplácený příspěvek na 3800 měsíčně až do čtyř let věku dítěte.

O nejrychlejší dvouletou variantu, za níž člověk dostane v součtu celkem 216.600 korun, je nutné požádat už ve 22 týdnech věku dítěte (u vícerčat ve věku 31 týdnů). Nárok na ni má ale jen otec nebo matka, která dosáhne na peněžitou pomoc v mateřství ve výši alespoň 380 korun denně. To znamená, že před nástupem na mateřskou by si musela vydělávat minimálně 16.400 korun hrubého.

Na nejrychlejší variantu s 11.400 korunami měsíčně však nedosáhnou ani muži či ženy, které si neplatí zdravotní pojištění. Tedy studentky, podnikatelky nebo nezaměstnané ženy. Nedostanou ani mateřskou. Po narození dítěte se jim rovnou začne vyplácet 7600 korun rodičovské. Podle ministra sociálních věcí Petra Nečase (ODS) je to například pro nezaměstnané vlastně výhodnější. Jejich mateřská by totiž byla nižší než 7600 korun.

Možnost vybrat si variantu rodičovské dovolené existuje poprvé v české historii. Například podle socioložek z oddělení Gender & sociologie Akademie věd ale není systém dostatečně flexibilní. Nelíbí se jim, že si rodiče musí typ „dovolené“ volit dopředu a napevno. Tým socioložek navrhuje rodičovskou dovolenou jen na 18 měsíců, kterou by si ale matka nebo otec mohli vybírat postupně až do osmi let věku dítěte.

Žena nebo muž, kteří zůstanou doma s dítětem, by měli podle návrhu socioložek nárok na sto procent z průměrné mzdy, kterou dostávali rok před narozením dítěte. Zaměstnavatel by měl povinnost udržet jim místo a nabízet částečný úvazek.

Alternativa představená socioložkami se velmi podobá sociálně demokratickým návrhům, o nichž v červenci informovala poslankyně Alena Čurdová. ČSSD by chtěla prosadit možnost rozložení čerpání rodičovské dovolené až do osmi let dítěte, a to bez ohledu na výši příjmu rodiče. Zavést by se podle nich měla i povinná otcovská dovolená na minimálně tři měsíce.