Zdravotnictví je na prahu zlomové změny

Praha - České zdravotnictví stojí na prahu zlomové změny: končí mýtus o "bezplatném" zdravotnictví a lidé začnou od ledna dávat 30 korun v ordinaci a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Pacienti se bojí, že na to nebudou mít. Zdravotníci kritizují ministerstvo, že toto není reforma, kterou slibovalo. Poplatky mají přinést čtyři miliardy korun, další čtyři se prý ušetří tím, že lidé omezí zbytečné návštěvy u lékaře. Zdravotnictví ročně spotřebuje kolem 200 miliard.

Stížností na poplatky, kterou podala ČSSD, se bude zabývat Ústavní soud. Protože však vydá stanovisko nejdříve na konci ledna, budou lidé platit. Julínek tak alespoň do soudního rozhodnutí prosadil to, oč usilovala většina jeho předchůdců.

Dosáhl změny i v tom, že levné léky budou uvolněny z receptu. Když si je lidé koupí, ušetří poplatek u lékaře a v lékárně. Také se méně vydá z peněz zdravotního pojištění a zbude více na drahé léky pro vážně nemocné. Ministr provedl i zásadní změnu v lékové politice státu; soustředil rozhodování o cenách léků a úhradách z pojištění do Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Reformní změny chce Julínek provést za pomoci sedmi zákonů: o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě, o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních pojišťovnách, o úřadu pro dohled nad pojišťovnami a o univerzitních nemocnicích.

V důsledku těchto zákonů se ve zdravotnictví má prosadit více trh, nemluví se už o zdravotní péči, ale o zdravotní službě. Nemocnice a pojišťovny by jako akciové společnosti měly hospodařit se ziskem. Větší rozhodování o léčbě a využití peněz má ležet na pacientovi.

Koncepcím se může Julínek věnovat díky tomu, že předchozí ministr David Rath (ČSSD) srovnal bilanci do té doby zadluženého resortu. Všech devět pojišťoven, včetně Všeobecné zdravotní, má na účtech přebytky. Julínek nemusí zachraňovat jejich existenci a může plánovat, že si začnou konkurovat a lidé se budou moci připojistit.

K přípravě dalších reformních kroků a hledání shody parlamentních stran vznikl v červnu vládní projekt Kulatý stůl k budoucnosti financování českého zdravotnictví. Výsledky mají být do roka. Sociální demokraté účast odmítli. Připojili se naopak k opozičnímu projektu Hranatého stolu, který ustavil Svaz pacientů.

Julínek se musel letos vyrovnat s protesty zdravotníků a další ho v roce 2008 čekají. Hned dvakrát, v červnu a září, zavřeli ordinace na jeden den praktici. Chtějí více peněz od pojišťoven. V listopadu demonstrovali zdravotníci kvůli tomu, že jim chce Julínek prodloužit pracovní dobu týdně o osm hodin. Obávají se, že ztratí lepší příjmy za přesčasy. Protestu se Julínek dočkal letos i od pacientů - v listopadu přišli před ministerstvo, bojí se o další osud pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT). Julínek ho chce spojit s Všeobecnou fakultní nemocnicí.

Ministr odvolal v průběhu roku několik ředitelů nemocnic. Nesouhlas vzbudilo zejména náhlé odvolání šéfa ÚHKT profesora Pavla Klenera. Jednala o tom i koalice. Julínka ještě čeká boj o univerzitní nemocnice, chce spojit některá zařízení do větších celků. K přínosům letošního roku patří otevření rekonstruovaného křídla dětské části Fakultní nemocnice Motol, očkování všech dětí moderní hexavakcínou a více peněz na léčení rakoviny pro komplexní onkologická centra.