Soud v případu Zelenka začne 21. ledna

Hradec Králové - Proces s bývalým zdravotníkem Petrem Zelenkou začne u královéhradeckého krajského soudu 21. ledna, rozhodl dnes soud. Zelenka je obžalován ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu pacientů v havlíčkobrodské nemocnici. U soudu by mělo podle obžaloby vypovídat přes 60 svědků a sedm znalců. Řekl to mluvčí soudu Michal Strnad.

Líčení potrvá do 25. ledna, kvůli značnému množství svědků se ale nečeká vynesení rozsudku. Podle Strnada se počítá s odročením líčení na další termín v únoru. V případě prokázání viny hrozí Zelenkovi až doživotní trest vězení.

Krajský soud minulý týden rozhodl o prodloužení vazby pro Zelenku, který požadoval propuštění s tím, že vazba špatně působí na jeho psychiku. Podle obžaloby je ale Zelenka duševně zdravý a za své činy trestně odpovědný. Motivem jeho jednání prý byla touha po akci.

Otec obžalovaného Bohumil Zelenka tvrdí, že jeho syn je ve špatném psychickém stavu, údajně má vidiny, slyšiny a má také strach, že ho zastřelí. Zelenka proto trvá na tom, aby byl syn klinicky vyšetřen.

Zelenka údajně zabíjel tím, že pacientům ARO v havlíčkobrodské nemocnici od května do září 2006 podával heparin, lék na ředění krve, a lidé vykrváceli. Poslední oběť zemřela loni 24. září. O den později nemocnice se Zelenkou rozvázala pracovní poměr a primář ARO Pavel Longin se rozhodl přezkoumat podezřelá úmrtí. Poté, 13. října, nemocnice sepsala trestní oznámení, které policie obdržela 23. října. Policisté ale zatkli Zelenku až 1. prosince.

Postupem policistů při vyšetřování případu, které se zdrželo o několik týdnů, se zabývala Inspekce ministra vnitra, která však zjistila, že nikdo z policistů nespáchal trestný čin.