Dohoda o vyrovnání církví budí rozporuplné reakce

Praha - Chystaná dohoda o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi vyvolala v politických kruzích rozporuplné reakce. Vládní návrh počítá s tím, že by stát církvím vyplatil 83 miliard jako odškodné za majetek, který jim v minulosti zabavil. Alespoň tak se na tom nedávno dohodli zástupci vlády a církví. Politická dohoda napříč stranami ale neexistuje.

83 miliard je ve skutečnosti 267 miliard, stát totiž jednorázově nedokáže dlužnou částku vyplatit. Podle návrhu zákona ji chce splácet 60 let, s úrokem proto suma vzroste na trojnásobek, Přesto to bude pro stát prý výhodné. „Tímto se odblokuje veškerý majetek církve a stát s ním bude moci nakládat podle své vůle. Stát pak bude moct část nemovitostí privatizovat,“ vysvětluje náměstek ministra financí Eduard Janota.

Jenže vysoká suma se nelíbí některým politikům: „Problém vidím v maximálním odškodnění pro církve, žádný restituent nebyl odškodněn v takové míře jako církve,“ říká místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Církve totiž stát odškodní v plné výši – část majetků ji podle návrhu vrátí v naturáliích, další část, kterou kvůli komplikovaným vlastnickým vztahům vrátit nelze, se bude kompenzovat finančně.

Podle Němcové bude mít ale s takovým vyrovnáním majetku církví určitě problém víc poslanců ODS. Jednoznačně pro nebude jistě ani ČSSD, která k jednáním nebyla přizvaná. „Já to považuji za fatální chybu, protože to je velice citlivé téma a my reprezentujeme velkou část názorů obyvatel,“ vyjádřil se Vítězslav Jandák, stínový ministr kultury za ČSSD.

Zelení s vyrovnáním souhlasí, konkrétní návrh ale zatím neřešili: „Nevyrovnaný vztah církví a státu patří k dluhům naší minulosti a je potřeba ho neodkladně řešit,“ potvrzuje Kateřina Jacques, předsedkyně poslaneckého klubu Zelených. Stát vyrovnání majetku s církvemi řeší už 18 let, celkem se týká 17 církví.

Stát by tak postupně přestal vyplácet peníze, které církvím přispívá na jejich provoz. Podle návrhu by existovalo dvacetileté přechodné období, během něhož by se podpora snižovala. Vláda bude návrh ministerstva kultury na odškodňování církví projednávat na začátku příštího roku. Pokud projde parlamentem, budou církve dostávat náhradu od roku 2009.

Veronika Švihelová