V prosinci zatím na silnicích zahynulo 77 lidí

Praha - Za 27 prosincových dní zahynulo podle předběžných policejních statistik na českých silnicích 77 lidí, tedy o dva více než za celý loňský poslední měsíc. Stále jde ale o nižší počet než v prosinci 2005, kdy si dopravní nehody vyžádaly 99 lidských životů. Za letošní rok zatím při nehodách zemřelo 1104 osob, což je o 148 více než za celý loňský rok. Po roce 2006 jde ale o druhé nejnižší číslo od roku 1993.

K tragické bilanci letošního prosince přispěly podle předběžných statistik dopravní policie zejména dva dny - 12. a 18. prosinec. V prvním z nich zemřelo šest a v druhém sedm lidí. Pět lidských životů si pak vyžádaly kolize na Štědrý den, podle dopravní policie jde o nejtragičtější Štědrý den za posledních osm let. Jedním z nejtragičtějších prosincových dnů v historii byl 23. prosinec 2004, kdy zahynulo 16 lidí.

Nejvíce lidí v prosinci umíralo na silnicích ve středních Čechách, kde si nehody vyžádaly 17 životů. Druhý nejvyšší počet mrtvých policisté v prosinci evidují na Olomoucku. K počtu 11 obětí zde výrazně přispěla nehoda ze Štědrého dne, kterou zaplatili životem čtyři lidé. Dvě auta plná mladých lidí se vydala na půlnoční mši a obě havarovala. Dva mladíci ve věku 25 a 19 let a sedmnáctiletá dívka zemřeli na místě, patnáctiletá dívka podlehla svým zraněním později v nemocnici.

Naopak bez ztrát na životech se obešly kolize na Karlovarsku, jeden člověk v prosinci zemřel v Libereckém kraji.

Nejtragičtějším letošním dnem na českých silnicích byl zřejmě pátek 8. června, kdy při nehodách přišlo o život 11 osob.

Podle dopravní policie by si měli dát řidiči pozor i na Silvestra a na Nový rok. „V období posledních 10 let byl netragičtější Silvestr v roce 1999, kdy při nehodách zahynuli 4 lidé a nejtragičtějším Novým rokem byl poté jednoznačně čtvrtek 1. ledna 1998, kdy zahynulo 10 lidí,“ uvedl Josef Tesařík z Ředitelství služby dopravní policie policejního prezidia.

Policisté letos v prosinci podle předběžných statistik zatím šetřili 13.375 nehod, 606 z nich způsobili opilí řidiči. Nadále tak pokračuje letošní trend, kdy oproti loňsku při méně nehodách umírá více lidí. Za celý loňský dvanáctý měsíc totiž policisté napočítali 14.806 dopravních nehod.