Školství zažilo personální změny a boj o peníze

Praha - Školství letos zažilo personální změny ve vedení ministerstva a boj o peníze. Kvůli prostředkům ze státního rozpočtu stávkovala zhruba polovina škol, kvůli financím z evropských fondů rezignovala na post ministryně Dana Kuchtová (SZ). Základní školy letos začaly vyučovat podle vlastních osnov, střední se na to připravují.

První lednové dny roku 2007 vedla ministerstvo ještě Miroslava Kopicová, brzy se však funkce ujala Kuchtová. Zhruba po devíti měsících odešla kvůli kritice přípravy dvou operačních programů, prostřednictvím kterých by měly školství a věda získat z evropských zdrojů více než než 100 miliard korun.

Program Vzdělávání pro konkurenceschopnost byl nakonec schválen mezi prvními českými, program Výzkum a vývoj pro inovace, určený mimo jiné pro špičková výzkumná centra, zatím dokončen není. Ministerstvo se v současnosti navíc potýká s nedostatkem odborníků, kteří by se na čerpání peněz z EU podíleli.

V době, kdy nejmenší koaliční strana několik týdnů hledala nástupce Kuchtové, spravoval ministerstvo vicepremiér a předseda zelených Martin Bursík. V posledním měsíci letošního roku se stal novým ministrem za zelené Ondřej Liška.

Školstvím letos hýbaly nejen peníze z evropských fondů, ale také boj o prostředky ze státního rozpočtu. Kuchtová i Bursík se museli potýkat s problémem financování regionálního školství. Zdědil ho i Liška, který se funkce ujal v den, kdy se zhruba polovina škol rozhodla stávkovat. Odboráři se tak snažili pro příští rok vybojovat výraznější růst platů zaměstnanců škol i peníze na pomůcky. Prosadit své požadavky se jim ale nepodařilo.

Odbory tvrdí, že pokud nebudou učitelé odměňováni v dostatečné výši, nebudou motivováni k reformě škol, kterou střídající se ministři prohlašují za svou prioritu. Letos zahájily plošně výuku podle svých vzdělávacích programů základní školy, vlastní vzdělávací dokumenty připravují i střední školy. Pro ně byl letošní rok významný také kvůli odkladu společných maturit.

Více peněz na příští rok se nezdařilo vyjednat ani vysokým školám, které tvrdí, že jim bude chybět asi půl miliardy korun na financování nárůstu studentů. Výdaje na jednoho studenta tak poklesnou, počítají rektoři.

Vysoké školství má v nejbližších letech projít zásadní reformou, která by měla změnit hlavně způsob řízení a financování škol. Náměstek pro vysoké školství se však letos několikrát změnil. Kopicová přizvala do úřadu propagátora školného Petra Matějů. Krátce před příchodem Kuchtové rezignoval, na ministerstvu se ale nadále na přípravě reformy podílí. Nahradil ho Pavel Komárek, po něm se na postu vystřídali další tři lidé.

Problematické bylo také obsazování místa pro řízení čerpání peněz z evropských fondů. Za Kuchtové z úřadu odešel Marek Mora a fondy dostal na starost majitel mediální agentury Médea Jaromír Soukup. Jeho působení kritizovali nejenom zástupci KDU-ČSL, ale také Bursík. Kuchtová ho odvolat odmítla, Soukup nakonec odešel z úřadu poté, co v září oznámila svou rezignaci.

Agendu převzal místopředseda zelených Martin Tichý, jeho ale brzy odvolal Bursík. Liška oznámil, že čerpání evropských peněz bude mít na starosti lidovec Jan Vitula.

Letos se změnili i náměstkové pro regionální školství a pro sport. Jedinou „stálicí“ je Eva Bartoňová (ODS), kterou učinila náměstkyní už Kopicová.